FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Država i industrija zabave zbog pirata izgubili osam milijuna eura

ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Državni proračun te filmska iindustrija video igara lani su u Hrvatskoj zbog piratizacije izgubiliosam milijuna eura, rečeno je danas na seminaru u Valbandonu osprječavanju kompjuterskog kriminaliteta i zaštiti intelektualnogvlasništva.
ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Državni proračun te filmska i industrija video igara lani su u Hrvatskoj zbog piratizacije izgubili osam milijuna eura, rečeno je danas na seminaru u Valbandonu o sprječavanju kompjuterskog kriminaliteta i zaštiti intelektualnog vlasništva.

Državni proračun lani je izgubio četiri milijuna eura jer država nije uspjela taj iznos naplatiti putem poreza, a toliko su izgubili i proizvođači u filmskoj industriji i industriji video igara jer nisu uspjeli plasirati proizvode na tržištu, izjavio je Zoran Vujasin, zastupnik Društva za zaštitu audio vizualnih djela na seminaru koji se u Valbandonu održava od 11. do 14. listopada.

Po njegovim podacima, od 1993. do lani zbog povrede intelektualnog vlasništva kazneno je prijavljeno 3700 osoba, a postupak se vodi tek u 600 predmeta.

Vujasin ističe da su oštećeni proizvođači nezadovoljni učinkovitošću države u borbi protiv povrede intelektualnog vlasništva jer je mali broj osuđenih osoba, a kazne su preblage. Naime, od ukupnog broja osuđenih u većini slučajeva izrečene su uvjetne kazne, a u ostalima su dosuđene neznatne novčane kazne.

Krađa intelektualnog vlasništva i piratizacija smatraju se vrstom kriminala s najbržom rastućom stopom, tako da se svako šesto djelo iz područja gospodarskog kriminaliteta odnosi na povredu intelektualnog vlasništva, kazao je Ognjen Haramina, MUP-ov stručnjak za "cyber" kriminal. Dodao je da broj kaznenih djela povrede intelektualnog vlasništva raste po godišnjoj stopi od 16 posto.

To se pojašnjava činjenicom što je zarada velika, a rizik minimalan, čemu svjedoče i svjetski trendovi da se klasični kriminalci, koji se primjerice bave trgovinom drogama, preorijentiraju na tu vrstu kriminala. O kolikim novcima se tu radi pokazuje i procjena da će svjetska filmska industrija ove godine zbog krađe autorskih prava izgubiti 5,4 milijardi dolara.

Seminar o sprječavanju kompjuterskog kriminaliteta i zaštiti intelektualnog vlasništva organizirao je MUP, a namijenjen je policijskim službenicima, djelatnicima carinske uprave, državnog inspektorata, Ministarstva pravosuđa i proizvođačima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙