FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dana Hrvatske na sajmu u Grazu

ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Na jesenskom sajmu u Grazu, nakojem od 1. do 9. listopada među 500 izlagača sudjeluje 18 hrvatskihobrtnika, danas je održan Dan Hrvatske, u organizaciji Vlade PokrajineŠtajerske i Hrvatsko - austrijske trgovinske komore iz Graza.
ZAGREB, 4. listopada 2005. (Hina) - Na jesenskom sajmu u Grazu, na kojem od 1. do 9. listopada među 500 izlagača sudjeluje 18 hrvatskih obrtnika, danas je održan Dan Hrvatske, u organizaciji Vlade Pokrajine Štajerske i Hrvatsko - austrijske trgovinske komore iz Graza.

Središnja tema Dana Hrvatske bila je prilagodba hrvatskog gospodarstva u okviru priprema za ulazak u EU, hrvatsko obrtništvo na putu u EU te mogućnosti suradnje sa Austrijom.

Podsjećajući da je Austrija najveći ulagač u hrvatsko gospodarstvo predsjednik HOK-a Stjepan Šafran je istaknuo kako treba iskoristiti te mogućnosti i proširiti ulaganja na područja od interesa za obrtništvo i malo i srednje poduzetništvo. To se odnosi na kooperaciju s austrijskim proizvođačima i zajednička ulaganja u proizvodne programe hrvatskih obrtničkih radionica za proizvode namijenjene trećim tržištima.

Šafran drži kako je 106.000 hrvatskih obrtnika, od kojih se njih 12.000 bavi proizvodnjom, zainteresirano upravo za takve projekte.

U suradnji s ino partnerima i okrupnjavanju u proizvodnim kapacitetima Šafran vidi šansu za razvoj obrtništva, budući su, kako je kazao, hrvatski obrtnici kao pojedinci uglavnom preslabi da se sami izbore za mjesto na inozemnom tržištu.

Potpredsjednik Vlade Damir Polančec najavio je kako će ovih dana započeti sa radom Agencija za poticanje izvoza i ulaganja.

Također je hrvatske i austrijske poduzetnike upoznao sa smjernicama Vladine gospodarske politike, kao što su povećanje konkurentnosti, zatim strukturne reforme u pravosuđu, industrijskim granama poput brodogradnje, metalurgije itd.

Strukturne reforme u pravosuđu primjerice, istaknuo je, za cilj imaju osigurati pravnu sigurnost te poboljšati klimu za ulagače.

U sklopu Dana Hrvatske državna tajnica za poduzetništvo Tajana Kesić-Šapić i ministar za gospodarstvo i Europu u Vladi Štajerske Gerald Schoepfer potpisali su pismo namjere o razmjeni tehnologija, znanja i iskustava između gospodarstvenika i malih poduzetnika.

(Hina) xtp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙