FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZV: mađarsko-hrvatski poslovni skup

ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Ureda za trgovinumađarskog veleposlanstva u Zagrebu te pod pokroviteljstvom Mađarskeagencije za poticanje ulaganja i razvoj trgovine danas je u sklopu 81.Jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma (JMZV) održanMađarsko-hrvatski poslovni skup, koji je okupio predstavnike 19mađarskih i više od 30 hrvatskih tvrtki.
ZAGREB, 15. rujna 2005. (Hina) - U organizaciji Ureda za trgovinu mađarskog veleposlanstva u Zagrebu te pod pokroviteljstvom Mađarske agencije za poticanje ulaganja i razvoj trgovine danas je u sklopu 81. Jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma (JMZV) održan Mađarsko-hrvatski poslovni skup, koji je okupio predstavnike 19 mađarskih i više od 30 hrvatskih tvrtki.

Govoreći od dosadašnjim gospodarskim odnosima Hrvatske i Mađarske voditelj Ureda za trgovinu mađarskog veleposlanstva Tibor Suelt je istaknuo kako je u prvih sedam mjeseci ove godine mađarski izvoz u Hrvatsku iznosio 325,83 milijuna dolara, dok je istodobno iz Hrvatske uvezeno roba u vrijednosti 74,75 milijuna dolara.

Činjenica da je hrvatski izvoz u Mađarsku višestruko manji od uvoza iz Mađarske, kazao je Suelt, zapravo je unutarnji strukturalni problem hrvatskog gospodarstva. Mađarsko bi tržište, istaknuo je, moglo primiti puno više od sadašnjeg hrvatskog izvoza kada bi hrvatsko gospodarstvo, pa tako i njegovi proizvodi, bili konkurentniji.

Ipak, dodao je, bilateralni gospodarski odnosi dviju zemalja u stalnom su porastu, i to ne samo na području trgovine. Tako je podsjetio da Mađarska predstavlja jednog od najznačajnijih ulagača u Hrvatsku, s ukupnim iznosom izravnih ulaganja od oko milijardu dolara, kao i na sve bolju turističku razmjenu između dviju zemalja.

Ulaskom Mađarske u Europsku uniju suradnja je i poboljšanja s obzirom da je umjesto bilateralnog sporazuma o slobodnoj trgovini na snagu stupio sporazum o trgovinskim odnosima Hrvatske i EU (Protokol 7 SSP-a). To je hrvatskim izvoznicima, rekao je Suelt, osiguralo bescarinski izvoz u Mađarsku, a posljedica toga je rast robne razmjene u prošloj godini za gotovo 50 posto.

Današnji skup, nakon kojeg su održani individualni poslovni razgovori gospodarstvenika dviju zemalja, organiziran je u cilju da se takav trend održi i nadalje, posebice u mikroekonomskom dijelu odnosa, na koji, usprkos dobrosusjedskih političkih odnosa, državni vrh ne može sam utjecati, zaključio je Suelt.

Hrvatske partnere na individualnim poslovnim pregovorima tako je danas tražilo 19 tvrtki iz srednje Mađarske, i to s područja metalurgije, staklarstva, prehrambene i tekstilne industrije, informatike, trgovine i usluga.

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙