FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SDSS nezadovoljan što na otvaranju vukovarskog velečulišta nisu pozvani i

ZAGREB,28. rujna(Hina) - Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izrazioje danas nezadovoljstvo što na jučerašnje svečano otvaranjeveleučilišta u Vukovaru, osim predstavnika Katoličke crkve, nisupozvani i predstavnici drugih crkava i vjerskih zajednica izPodunavlja.
ZAGREB,28. rujna(Hina) - Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac izrazio je danas nezadovoljstvo što na jučerašnje svečano otvaranje veleučilišta u Vukovaru, osim predstavnika Katoličke crkve, nisu pozvani i predstavnici drugih crkava i vjerskih zajednica iz Podunavlja.

"U jednoj multietničkoj i multikonfesionalnoj sredini kakva je Podunavlje i Vukovar ni državni protokol niti predstavnici Katoličke crkve i akademske zajednice nisu primijetili kako je neprimjereno da se veleučilište otvara s blagoslovom samo jedne, Katoličke crkve, bez poziva za nazočnost pravoslavaca i protestanata", rekao je Pupovac na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Zadovoljan je, kaže, što se ostvaruje Vladin koncept širenja visokoškolskih ustanova izvan Zagreba i velikih gradova, posebno na ratom zahvaćenim područjima, ali neprimjerenim drži da se, nakon što je isto učinjeno i prilikom otvaranja učilišta u Kninu, i u Vukovaru zovu samo predstavnici jedne crkve.

"Ako je već netko odlučio da na takvom mjestu i u takvoj prilici trebaju biti predstavnici crkve, a znamo da nije riječ ni o privatnom ni o vjerskom, nego o državnom učilištu, onda je trebalo učiniti sve da uz predstavnike Katoličke crkve budu i predstavnici ostalih crkava i konfesija", rekao je Pupovac.

U suprotnom, uvjeren je, šalje se neželjena poruka koja, umjesto da razvija ekumenizam i manifestira suradnju u etnički podijeljenim sredinama, nastavlja podjele, "koje idu i kroz kafiće i škole".

Pupovac poziva predstavnike državne vlasti i crkava da, odluče li se već na takve manifestacije, sve crkve i vjerske zajednice ravnopravno tretiraju i tako otvaraju prostor zajedničkom životu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙