FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Janšina vlada crkvi vraća šume

LJUBLJANA,13. rujna(Hina) - Slovenska vlada ubrzano rješava pitanjepovrata nacionalizirane imovine, pa je tako nađeno i rješenje za 3.400hektara šume na planini Pokljuka koji će biti vraćeni ljubljanskojnadbiskupiji, odnosno Rimokatoličkoj crkvi. (Hina) xfl ybr
LJUBLJANA,13. rujna(Hina) - Slovenska vlada ubrzano rješava pitanje povrata nacionalizirane imovine, pa je tako nađeno i rješenje za 3.400 hektara šume na planini Pokljuka koji će biti vraćeni ljubljanskoj nadbiskupiji, odnosno Rimokatoličkoj crkvi.

Kako je u utorak priopćila ljubljanska nadbiskupija, nakon prijenosa spomenutih šuma u njihovo vlasništvo, prema njima će se odnositi "kao dobar gospodar i čuvar nekretnina" i "neće se rukovoditi samo ekonomskim motivima". Crkva već vodi pregovore s šumarijom Bled, koja je do sada bila i vlasnik tih šuma, kako bi se s crkvom postigao dogovor o gospodarenju i što manjem otpuštanju zaposlenih u šumariji.

Rješenje pitanja vraćanja nacionalizirane imovine crkvi, ranije često opterećeno ideološkim stajalištima stranaka, omogućila je nedavna presuda Vrhovnog suda da u povratku ne može biti zapreka to što se spomenute crkvene šume nalaze u području Triglavskog nacionalnog parka. Crkva na tom području očekuje još povrat od preko 12.000 hektara šuma i zemljišta. Pitanje povrata Bledskog jezera, koje je nekad također pripadao crkvi, vodi se kao posebno pitanje koje rješava ministarstvo za kulturu jer je na otoku crkva pod zaštitom države, odnosno zakona o zaštiti spomenika kulture.

Ministar pravosuđa u sadašnjoj vladi desnog centra Lovro Šturm izjavio je nedavno da je postupak povrata nacionalizirane imovine od dolaska nove koalicije na vlast ubrzan i da neriješenim ostaje samo nešto više od 300 predmeta.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙