FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SAD: Jaz između stajališta katolika i službenog nauka crkve - istraživanje

WASHINGTON,29. rujna(Hina) - Stajališta većine američkih katolikaznatno se razlikuju od službenih stajališta Crkve pa oni tako nesmatraju veoma važnim protivljenje istospolnom braku, pobačaju ismrtnoj kazni te zagovor isključivo muškog svećenstva koje živi ucelibatu, što je bitno za Vatikan, utvrdilo je najnovije istraživanjejavnoga mišljenja.
WASHINGTON,29. rujna(Hina) - Stajališta većine američkih katolika znatno se razlikuju od službenih stajališta Crkve pa oni tako ne smatraju veoma važnim protivljenje istospolnom braku, pobačaju i smrtnoj kazni te zagovor isključivo muškog svećenstva koje živi u celibatu, što je bitno za Vatikan, utvrdilo je najnovije istraživanje javnoga mišljenja.

Manje od polovice ispitanih smatra veoma važnim nauk Katoličke crkve koji se protivi istospolnom braku, pobačaju i smrtnoj kazni, pokazalo je istraživanje koje je objavio katolički tjednik National Catholic Reporter.

Samo 29 posto smatra da je vrlo važno da Crkva ima isključivo muško svećenstvo koje živi u celibatu, a njih 35 posto drži bitnim poštivanje vodećeg autoriteta Vatikana u pitanjima katoličkog učenja.

S druge strane, preko tri četvrtine ispitanika ocjenjuje vrlo važnim vjeru u uskrsnuće Isusa Krista, sakramente, katolički nauk o Mariji kao Majci Božjoj te pomaganje siromašnima.

Najnovije istraživanje pokazalo je nastavak "trenda slabljenja vjernosti instituciji zajedno s trajnom vezanošću za temeljna uvjerenja", ocijenio je uvodniku Reporter.

Istraživanje je četvrto po redu, od 1987., koje prati stajališta američkih katolika prema njihovoj crkvi i vjeri.

Rezultati četiri provedena istraživanja pokazuju stalno jačanje uvjerenja američkih katolika da mogu biti dobri katolici, a da ne poštuju učenje crkvene hijerarhije o pobačaju, kontracepciji, braku i razvodu, te iako ne idu u crkvu svake nedjelje.

Vatikan će uskoro poslati inspekciju u više do 200 američkih katoličkih sjemeništa kako bi utvrdio jesu li budući svećenici ispravno poučavani u obvezi celibata i otkrio ima li među njima homoseksualaca.

Prema medijskim izvješćima, Papa Benedikt XVI. bi mogao uskoro zabraniti da homoseksualci postanu svećenici.

Katolička crkva se također čvrsto protivi zaređenju žena.

National Catholic Reporter ocjenjuje da američka Katolička crkva ima važnijih problema s kojima se treba boriti.

Crkva u SAD-u suočena je s neviđenom krizom zbog skandala sa svećenicima koji su seksualno zlostavljali djecu, nedostatka svećenika, opadanja povjerenja u crkvene čelnike, zahtjeva laika za većim utjecajem na odluke Crkve te novčanih problema u velikom broju dioceza, rekao je Reporter u uvodniku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙