FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Položen temeljni kamen za pravoslavnu crkvu u Vinkovcima

VINKOVCI, 1. listopada 2005. (Hina) - Na mjestu u ratu srušenepravoslavne crkve silaska Sv. Duha na apostole u središtu Vinkovacaepiskop osječko-poljski i baranjski Lukijan posvetio je zemlju te unju položio četiri temeljna kamena za novu pravoslavnu crkvu.
VINKOVCI, 1. listopada 2005. (Hina) - Na mjestu u ratu srušene pravoslavne crkve silaska Sv. Duha na apostole u središtu Vinkovaca episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan posvetio je zemlju te u nju položio četiri temeljna kamena za novu pravoslavnu crkvu.

"Neće biti lako ponovno izgraditi ovaj Božji hram, ali uz pomoć mudrosti hrvatske Vlade i njezina predsjednika dr. Ive Sanadera, Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka i Vukovarsko-srijemske županije ovaj ćemo hram podići u slavu Trojedinog Boga", poručio je episkop Lukijan vjernicima nakon posvete četiri temeljna kamena.

Vjernike je također pozvao na prevladavanje nepravde i nesloge te na međusobnu pomirbu i praštanje.

"Zajedno ćemo graditi ovu lijepu zemlju Republiku Hrvatsku, a ovaj će Božji hram biti pečat da dva kršćanska naroda - hrvatski i srpski u Vinkovcima nastavljaju suživot u miru", rekao je episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan.

Jedan temeljni kamen potječe sa Svete gore Sinaja, a ostala tri iz srednjovjekovnih manastira Studenice, Pećke patrijaršije i Žića. Na posvećenju, uz policijsko osiguranje, bilo je nazočno 30-ak vjernika među kojima i glavna konzulica Srbije i Crne Gore u Vukovaru Bojana Ristić.

Prema riječima vinkovačkog paroha, protojereja Predraga Azapa, za izgradnju crkve silaska Sv. Duha na apostole u Vinkovcima Republika Hrvatska dat će 4,5 milijuna kuna, a njezino unutrašnje opremanje financirat će Srpska pravoslavna crkva, donatori i vjernici.

Protojerej Predrag Azap također je rekao novinarima kako se očekuje da će radovi početi još ove jeseni.

Episkop osječko-poljski i baranjski Lukijan boravio je danas i u Ostrovu, na vinkovačkom području, gdje je blagoslovio pravoslavnu crkvu, čiju je obnovu sa 100 tisuća eura financiralo Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙