FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Umrla Kosovka Kužat Spaić

ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Poznata djelatnica Zagrebačkogakazališta lutaka i nekadašnja ravnateljica Dramskoga kazališta"Gavella" Kosovka Kužat Spaić umrla je nakon duge i teške bolesti 10.listopada u Splitu, izvijestio je danas Međunarodni centar za usluge ukulturi.
ZAGREB, 12. listopada 2005. (Hina) - Poznata djelatnica Zagrebačkoga kazališta lutaka i nekadašnja ravnateljica Dramskoga kazališta "Gavella" Kosovka Kužat Spaić umrla je nakon duge i teške bolesti 10. listopada u Splitu, izvijestio je danas Međunarodni centar za usluge u kulturi.

Rođena je 1933. u Veloj Luci, a srednju školu završila je u Zadru. U Zadru se prvi put susrela i s magijom kazališne lutke koja će postati glavnim predmetom njezina interesa. Za vrijeme studija u Zagrebu postaje članicom Zagrebačkog kazališta lutaka, gdje će ostati u stalnom angažmanu i poslije stjecanja diplome na Ekonomskom fakultetu.

Bila je glumica - lutkarica, redateljica brojnih lutkarskih predstava, dramaturg, pedagog i teoretičar lutkarstva.

Od posebnog je značenja njezin angažman u programu Međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku, na kojemu od samoga početka (1958.) sudjeluje u kreiranju lutkarskog programa, a pojavljuje i kao režiser i kao glumac.

Od samog osnutka Hrvatskoga centra UNIMA 1992. aktivna je članica Izvršnog odbora. Na kongresu UNIMA-e u Magdeburgu proglašena je počasnom članicom svjetske UNIMA-e.

Sudjelovala je u utemeljenju Međunarodnog festivala kazališta lutaka u Zagrebu - PIF-a.

Odlaskom Kosovke Kužat Spaić lutkarstvo ostaje bez jednoga od posljednjih uvjerenih, rasnih lutkara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙