FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen roman Rosarija Jurišića Vrgade "Omega - dnevnik moje smrti"

RIJEKA,4. listopada 2005.(Hina) - Roman riječkog književnika RosarijaJurišića Vrgade "Omega - dnevnik moje smrti", objavljen posthumno uizdanju riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika i nakladničkekuće "Liber", predstavljen je večeras u Rijeci.
RIJEKA,4. listopada 2005.(Hina) - Roman riječkog književnika Rosarija Jurišića Vrgade "Omega - dnevnik moje smrti", objavljen posthumno u izdanju riječkog ogranka Društva hrvatskih književnika i nakladničke kuće "Liber", predstavljen je večeras u Rijeci.

Taj roman Jurišić je napisao u dobi od 21 godine, a iz njegove ostavštine ga je odabrala i pripremila za izdavanje njegova udovica književnica Diana Rosandić. Roman u tri poglavlja pisan u prvom licu opisuje bolest i posljednje dane glavnog lika.

Kako je navela profesorica riječkog Filozofskog fakulteta dr. Diana Stolac u pogovoru, roman svojom strukturom, pretapanjima kognitivnih i emocionalnih planova, nekoherentnošću teksta, metaforičnošću i jakom simbolikom aktivira čitatelja i budi duboka razmišljanja. Stolac ističe autorovu brigu o jeziku i stilu.

Rosario Jurišić Vrgada rođen je 4. listopada 1959. u Zadru. Na rodnom otoku Vrgadi živio je do 1986., nakon čega se doseljava u Rijeku.

Poznat je i kao slikar s nizom samostalnih izložbi ulja na platnu i akvarela.

Objavljivao je u književnim časopisima, a za života je objavio tri zbirke poezije, jedan esej, monodramu "Palačinka" i roman "Tajna Srebrnog Mjeseca". Godine 1993. dobio je nagradu "Drago Gervais" za zbirku poezije "Sjen smrti".

Umro je 30. listopada 1996., a članom Društva hrvatskih književnika postao je nepun mjesec dana ranije. Posthumno su mu, uz danas predstavljeni, objavljeni romani "Objavljene svjetlosti" i "Velika ponoć" te zbirke poezije "I u drivo i u kamen" i "Jahači na zelenku". U pripremi za izdavanje je zbirka poezije "Spasonosna plima".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙