FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Postignut dogovor u Iraku o ustavnom amandmanu

BAGDAD, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Politički čelnici šijita iKurda u Iraku postigli su u utorak navečer dogovor o mogućnosti izradeustavnog amandmana nakon izbora u prosincu, u pokušaju da Arape sunitepridobiju za prijedlog Ustava o kojemu će se u subotu glasovati nareferendumu, prenosi AFP izjavu visokog političkog dužnosnika.
BAGDAD, 11. listopada 2005. (Hina/AFP) - Politički čelnici šijita i Kurda u Iraku postigli su u utorak navečer dogovor o mogućnosti izrade ustavnog amandmana nakon izbora u prosincu, u pokušaju da Arape sunite pridobiju za prijedlog Ustava o kojemu će se u subotu glasovati na referendumu, prenosi AFP izjavu visokog političkog dužnosnika.

"Dogovor je postignut zahvaljujući posredovanju američkog veleposlanstva kako bi se u skupštini koja će se izabrati 15. prosinca, osnovalo povjerenstvo za moguću izradu ustavnog amandmana", rekao je za AFP Jawad Maliki, drugi čovjek stranke Dawa premijer Ibrahima Džafarija.

"Povjerenstvo će nakon osnutka imati četiri mjeseca da počne s izradom amandmana", dodao je.

Uz izaslanike američkog veleposlanstva zaključivanju dogovora nazočili su britanski diplomati i izaslanici UN-a, a dogovor je predstavljen kao posljednji ustupak vođama arapskih sunita kako bi ovi pozvali narod da glasuje za prijedlog Ustava.

Kako navodi Maliki, sadašnji tekst prijedloga ostavlja otvorena vrata za amandmane uz uvjet da za njih glasuje natpolovična većina u budućoj skupštini.

Ukoliko se izglasuju, amandmani će ponovno biti stavljeni na referendum na kojemu ga mogu odbaciti dvije trećine "upisanih birača" u trima pokrajinama.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙