FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel još čeka na "ozbiljan odgovor" na primjedbe iz svog pisma

LJUBLJANA,11. listopada(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslovaDimitrij Rupel rekao je u utorak da očekuje ozbiljan odgovor na svojepismo hrvatskoj MVPEI Kolindi Grabar Kitarović u kojemu je iznioslovenske rezerve na službeni prijedlog da se granični spor dvijudržava nakon 15 godina neuspješnog bilateralnog rješavanja prepustimeđunarodnoj arbitraži, odnosno sudbenom tijelu.
LJUBLJANA,11. listopada(Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel rekao je u utorak da očekuje ozbiljan odgovor na svoje pismo hrvatskoj MVPEI Kolindi Grabar Kitarović u kojemu je iznio slovenske rezerve na službeni prijedlog da se granični spor dviju država nakon 15 godina neuspješnog bilateralnog rješavanja prepusti međunarodnoj arbitraži, odnosno sudbenom tijelu.

"Ministrica mi je u utorak u Budimpešti na margini sastanka zemalja regionalnog partnerstva i država zapadnog Balkana rekla da je moje pismo pročitala i da će mi na njega odgovoriti. Ja na taj odgovor još čekam, a ono što je u hitnji o pismu izjavila za medije ne mogu smatrati ozbiljnim odgovorom", rekao je Rupel u utorak na večer u posebnom razgovoru za "Odmeve", drugu večernju informativnu emisiju slovenske radiotelevizije.

Rupel je u razgovoru ponovio svoje tvrdnje navedene u pismu kako Slovenija na temelju iskustva iz prošlosti ima razloga za rezerve u pogledu kredibilnosti Hrvatske kao pregovarača.

"Mi ne želimo nikakvog spora ni zapleta s Hrvatskom. Sretni smo da je Hrvatska došla na naš teren i da je kandidatkinja za punopravno članstvo u Europskoj uniji", rekao je Rupel, ali je dodao da Hrvatska svoja obećanja u prošlosti nije ispunjavala i da njegovo pismo na to upozorava i zahtijeva odgovore.

"Slovenija neće zatvarati vrata Hrvatskoj u Europku uniju, ali će zahtijevati da ona poštuje europske standarde, kakve smo morali poštovati mi i koje moraju poštovati sve države. A prvo pravilo u Europskoj uniji, pa ako hoćete i u europskoj kulturi, jest da ispunjavamo obećanja koja smo dali", rekao je Rupel.

"Davati obećanja samo tako, a onda ih ne ispunjavati - to nije dobar način shvaćanja koncepta obećanja", rekao je Rupel.

Rupel je rekao da njegovo pismo hrvatskoj ministrici ne treba shvatiti kao rezolutno odbijanje arbitraže, ali da Hrvatska mora za eventualnu arbitražu ispuniti uvjete i dokazati kredibilnosti, tako što će ispoštovati neke ranije dogovore.

Među ostalim, pojasnio je Rupel, potrebno je da što prije pristane na europski koncept ribolova u tzv. zajedničkoj ribolovnoj zoni od Ankarana do Umaga prema međudržavnom sporazumu o pograničnom prometu i suradnji.

Govoreći o hrvatskom prijedlogu da se nakon 15 godina dosadašnjeg neuspješnog modela rješavanja graničnog pitanja stvar prepusti arbitraži, odnosno međunarodnom sudbenom tijelu, Rupel je rekao da će pitanje granice sigurno potrajati nekoliko godina, a da u međuvremenu neka pitanja poput ribolovnog treba riješiti odmah.

Što se tiče hrvatske ponude za arbitražu, njen je cilj, pojasnio je Rupel, odvojiti pregovarački proces s Europskom unijom i bilateralna pitanja koja ima Slovenija s Hrvatskom na odvojene kolosijeke.

"Hrvatska svojim prijedlogom, sasvim jednostavno rečeno, želi problem koji imamo odložiti na neko drugo mjesto, ukloniti ga s puta, znači odvojiti ga iz pregovaračkog procesa između Hrvatske i Europske unije čiji je dio naravno i Slovenija. Mislim da imamo dovoljno razloga, a ja bih rekao i pomoći Europske unije da tijekom tih pregovora dođemo i do rješenja koja se tiču Slovenije", izjavio je Rupel, inzistirajući da bi pitanje granice na moru trebalo riješiti do ulaska Hrvatske u EU i bez posredovanja treće strane, odnosno arbitriranja i sudbenog tijela.

Eventualno ponavljanje istih stajališta koja je hrvatska ministrica iznijela u svojoj prvoj reakciji ne bi imalo smisla i ne bi vodilo nikamo, a u tom bi slučaju i Slovenija po svoj prilici ponovila iste stavove, naveo je Rupel. Slovenski ministar vanjskih poslova rekao je da bi slovenska strana zbog ranijih iskustava bila rezervirana i za eventualne nove hrvatske prijedloge, odnosno u njima ne bi vidjela "ništa novo".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙