FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rupel: Arbitraža samo o granici na moru neprihvatljiva

LJUBLJANA, 5. listopada 2005. (Hina) - Slovenski ministar vanjskihposlova Dimitrij Rupel potvrdio je u utorak navečer da je od hrvatskeministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović dobio pismo ukojemu se predlaže početak pregovora o arbitraži o granici na moru,ali je ocijenio da je za Sloveniju neprihvatljivo da u arbitražu budeuključena samo granica na moru.
LJUBLJANA, 5. listopada 2005. (Hina) - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel potvrdio je u utorak navečer da je od hrvatske ministrice vanjskih poslova Kolinde Grabar Kitarović dobio pismo u kojemu se predlaže početak pregovora o arbitraži o granici na moru, ali je ocijenio da je za Sloveniju neprihvatljivo da u arbitražu bude uključena samo granica na moru.

"Slovenija odbija arbitražu koja bi obuhvatila samo granicu na moru. Naše je mišljenje: ako ništa nije dogovoreno, onda su potrebni pregovori o cijeloj granici, odnosno o svim problematičnim točkama", rekao je Rupel u utorak navečer u emisiji "Ispod reflektora" Slovenske televizije.

Rupel je rekao da ga je pismo s jedne strane iznenadilo, ali da nije riječ ni o čemu novom jer Hrvatska, predlažući da se arbitrira samo o granici na moru, "želi kapitalizirati neke profite iz prijašnjih pregovora i sporazuma".

Rupel je objasnio kako je stajalište slovenske politike da je sporazum Drnovšek-Račan iz 2001. godine bio uravnotežen i temeljio se na tome da je Hrvatska Sloveniji dala neke "koncesije" u vezi s razgraničenjem na moru, dok je Slovenija "popustila" u vezi zaselaka južno od Dragonje.

"Hrvatska sada želi staviti u džep ono o čemu smo se tada dogovorili u pogledu kopnene granice i otvoriti pitanje granice na moru. To je, naravno, neprihvatljivo", rekao je šef slovenske diplomacije.

Rupel je, kako prenosi slovenska agencija STA, prijedlog Hrvatske da se spor oko granice na moru prenese na neko međunarodno pravosudno tijelo nazvao "neobičnim", dodajući da je slovenski parlament prihvatio zakon o ekološkom pojasu u Jadranu, te da je to pravi predmet za razgovor.

"Ako možemo početi pregovarati o delimitaciji epikontinentalnih pojasa ili zona, a tu je uistinu riječ o jednoj vrsti razgraničenja na moru, spremni smo pregovarati u svako doba. Zakon koji je danas prihvatio naš parlament daje za to dobar povod", rekao je Rupel.

Rupel je proces u kojemu Hrvatska počinje pregovore s EU ocijenio prikladnim okvirom u kojemu se može izbjeći arbitraža jer će Hrvatska, kako je objasnio, morati popraviti svoj pregovarački imidž, pa se sadašnje teškoće u tom procesu mogu riješiti.

"Dok svoje zahtjeve ne postavimo na vrlo jasan način i u sklopu standarda Europske unije, vrlo ćemo teško moći štititi svoje interese na način koji je u Europi primjeren", rekao je Rupel u emisiji "Pod reflektorom".

"Podsjećam da je hrvatski premijer Sanader danas prilikom otvaranja pristupnih pregovora rekao: Vjerujte Hrvatskoj. Sada je prilika da Hrvatska popravi svoj imidž nekredibilnog pregovaračkog partnera", rekao je Rupel u emisiji.

Rupel je rekao da je proglašenje slovenske ekološke zone u Jadranu bilo izazvano jednostranim hrvatskim potezima te da se Hrvatska "cijelo vrijeme ponaša kao da je jasno što je hrvatsko more i da će Sloveniji ostati ono što Hrvatska ne uzme za sebe".

"Dok nema sporazuma između dviju država, ne može se govoriti što je slovensko i što hrvatsko more. O tome se tek moramo sporazumjeti", rekao je Rupel u razgovoru za slovensku televiziju.

Po njegovim je riječima to bio i glavni razlog što je južna granica slovenske ekološke zone "hrabro postavljena" na jug tako da ulazi u ekološko-ribolovnu zonu koju je proglasila Hrvatska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙