FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na trasi buduće autoceste Ljubljana-Zagreb nađeni rimski miljokazi

LJUBLJANA,11. listopada 2005.(Hina) - Slovenski arheolozi pronašli sudva miljokaza iz vremena staroga Rima na trasi buduće autocesteLjubljana - Zagreb u sklopu istraživanja arheoloških nalazišta koji ćebiti uništeni njezinim završetkom.
LJUBLJANA,11. listopada 2005.(Hina) - Slovenski arheolozi pronašli su dva miljokaza iz vremena staroga Rima na trasi buduće autoceste Ljubljana - Zagreb u sklopu istraživanja arheoloških nalazišta koji će biti uništeni njezinim završetkom.

"Riječ je o dva iznimna epigrafska spomenika koje su stari Rimljani postavljali uz važnije javne ceste", rekao je u utorak na konferenciji za novinare u Novom Mestu voditelj arheološkog nadzora Uroš Bavec.

Prvi je miljokaz vrlo dobro sačuvan i na njemu je zabilježeno da ga je dao postaviti car Antonius Pius na mjestu 21 milju udaljenom od Neviodunuma (današnjeg mjesta Drnovo blizu Krškog).

Drugi je miljokaz iz vremena Septimusa Severa koji je potkraj drugog stoljeća poslije Krista bio upravnik rimske provincije Gornje Panonije.

Otkriveni miljokazi govore o važnosti koju je u istočnim provincijama Rima imala javna cesta Emona-Neviodunum-Siscia.

Miljokazi su kameni stupovi s natpisima kojima su bile obilježene antičke ceste, a prikazivali su udaljenost među većim gradovima u rimskim provincijama i udaljenost od Rima u rimskim miljama (1481 metar).

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙