FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: Političari od sada bez privilegiranog bolovanja

LJUBLJANA,29. rujna(Hina) - Politički dužnosnici u Sloveniji više nećeimati pravo na 100-postotni iznos plaće kad se nalaze na bolovanju.
LJUBLJANA,29. rujna(Hina) - Politički dužnosnici u Sloveniji više neće imati pravo na 100-postotni iznos plaće kad se nalaze na bolovanju.

Parlament je u srijedu na prijedlog vlade donio izmjene zakona o zastupnicima u parlamentu, pa oni više neće imati pravo na 100-postotnu nadoknadu plaće za bolovanje do 30 dana nego će dobivati samo 80 posto.

"Smatramo da zdravlje dužnosnika nije vrednije od zdravlja ostalih građana", izjavio je u parlamentu ministar za javnu upravu Gregor Virant, obrazlažući zakonske izmjene.

Podatak da više stotina političara, uz parlamentarce još i članovi vlade, premijer i predsjednik države, dobivaju puni iznos plaće dok su na bolovanju otkrili su mediji prije nekoliko mjeseci, što je izazvalo zgražanje javnosti.

Vlada je izmjene obrazložila potrebom da se političari u pogledu tih privilegija izjednače sa zaposlenima u privatnom i većem dijelu javnog sektora, gdje se za odsutnost s rada zbog opravdanih zdravstvenih razloga u prvih mjesec dana dobiva 80 posto bolesničke nadoknade.

Najavljeno je da će izmjenama nekih drugih zakona ta privilegija biti ukinuta i za neke druge kategorije u državnoj administraciji te za suce.

S izmjenom i ukidanjem privilegija složile su se svi zastupnički klubovi, ali je jedan zastupnik rekao da je riječ o mjeri po ukusu javnosti koja će malo uštede donijeti državnom proračunu.

U zadnjem jednogodišnjem parlamentarnom ciklusu 90 zastupnika koliko ih je u slovenskom parlamentu imalo je zajedno skoro 18.000 radnih dana i samo 155 registriranih dana odsutnosti zbog bolesti, rekao je liberalni demokrat (LDS) Borut Sajovic.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙