FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljenja knjiga "Mobing: psihičko maltretiranje na radnom mjestu"

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - "Mobing: psihičko maltretiranje naradnom mjestu" naziv je knjige Andreje Kostelić-Martić, psihologinje smilanske Klinike za rad, koja je dans predstavljena u Zagrebu i ukojoj su opisani najvažniji aspekti, posljedice i načini sprječavanjai liječenja žrtava psihičkog zlostavljanja na radnom mjestu te pregledzakonodavstva u europskim državama.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - "Mobing: psihičko maltretiranje na radnom mjestu" naziv je knjige Andreje Kostelić-Martić, psihologinje s milanske Klinike za rad, koja je dans predstavljena u Zagrebu i u kojoj su opisani najvažniji aspekti, posljedice i načini sprječavanja i liječenja žrtava psihičkog zlostavljanja na radnom mjestu te pregled zakonodavstva u europskim državama.

Knjiga je izišla u izdanju "Školske knjige" i prva je knjiga o psihičkom zlostavljanju na radnom mjestu na hrvatskom jeziku.

Predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova Hrvatskog sabora Gordana Sobol rekla je, predstavljajući knjigu, kako istraživanja potvrđuju da mobinga u Hrvatskoj ima, no da zakonodavstvo ne poznaje taj problem, uz iznimke nekih odrednica u Zakonu o radu.

Ti manjkavi propisi nisu dostatni da se radnik u Hrvatskoj zaštiti od te pojave i zato žrtve teško o tome govore, kao što je teško naći i svjedoke zbog straha od gubitka radnoga mjesta te sporih i dugotrajnih sudskih postupaka. Sobol je najavila pokretanje izradbe prijedloga zakona o sprječavanju mobinga, za koji se inicijativna radna skupina sastala jučer.

Problem zlostavljanja star je od kada je ljudskog rada, rekla je recenzentica knjige Darja Maslić-Seršić. Po njezinim riječima knjiga se bavi mračnom stranom ljudskog ponašanja, a namijenjena je široj i profesionalnoj javnosti, poslodavcima, zaposlenicima i žrtvama zlostavljanja.

Vrijednost knjige posebice vidi u opisima osobnih iskustava autorice u radu sa žrtvama, iznesenim modelima te u opisanim primjerima zlostavljanja, od čega je devet talijanskih i jedan hrvatski.

U znanstvenoj literaturi mobing se pojavio zadnjih 20 godina, rekla je recenzentica Nataša Jokić-Begić, napomenuvši da je autorica pojam mobinga prva uvela u Hrvatsku 2000. Širenju te pojave pogoduje konkurencija na tržištu, privatizacija, restrukturiranje, nesigurnost radnih mjesta i očekivanje fleksibilnosti radnika. Po objašnjenju u knjizi žrtve mobinga su "poštenjaci" koji su prijavili nepravilnosti u radu, ozbiljne i motivirane osobe, tek zaposlene ili starije osobe pred mirovinom te osobe koje traže više samostalnosti u radu.

Zlostavljači su, kaže Jokić-Begić, oni kojima bi trebala psihološka pomoć, poremećene ličnosti s izrabljivačkim odnosom prema drugima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙