FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljeno novo izdanje knjige "Erec Izrael 1921-1924" Ezre Ukrainčika

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Novo izdanje zaboravljeneputopisno-memoarske knjige Ezre Ukrainčika "Erec Izrael 1921-1924",koju je priredio književni povjesničar i diplomat Đuro Vidmarovićnakon što ju je pronašao u obiteljskoj knjižnici obitelji Ukrainčik,predstavljeno je danas u Društvu hrvatskih književnika.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - Novo izdanje zaboravljene putopisno-memoarske knjige Ezre Ukrainčika "Erec Izrael 1921-1924", koju je priredio književni povjesničar i diplomat Đuro Vidmarović nakon što ju je pronašao u obiteljskoj knjižnici obitelji Ukrainčik, predstavljeno je danas u Društvu hrvatskih književnika.

Naklada Pavičić objavila je knjigu, uredio ju je Josip Pavičić koji je istaknuo da je Ukrainčik na književno-relevantan i dokumentarno-autentičan način upoznao hrvatsku javnost s dramatičnim nastojanjem Židova da u pradomovini stvore svoju novu državu - Erec Izrael.

Dodao je da knjiga govori o velikoj temi iz novije židovske povijesti, ali iz perspektive svakodnevnoga života i to iz pera zagrebačkoga Židova, ekonomista s književnim pretenzijama koji je kao cionistički dragovoljac boravio u Palestini od 1921. do 1924. gdje je, radeći teške fizičke poslove, sudjelovao u izgradnji Izraela.

Objavljena ponovno nakon više od sedam desetljeća Ukrainčikova je knjiga, rekao je Pavičić, za Židove dragocjen dokument o izgradnji novoga doma, za hrvatske Židove autentično vrelo vlastite povijesti, a za hrvatsku kulturu malo literarno otkriće.

Đuro Vidmarović je knjigu i proširio bogatim fotodokumentacijskim materijalom o Palestini iz vremena kada je u njoj boravio Ukrainčik a koju je većim dijelom prikupio u Izraelu dok dio ilustracija potječe iz obiteljskoga arhiva Ukrainčikovih i do sada nije bio poznat javnosti.

Podsjetivši da je Ukrainčikova knjiga prvi put objavljena 1934. u izdanju zagrebačkoga Jevrejskog lista na hrvatskome jeziku, Vidmarović je istaknuo da knjiga ima i izvanliterarnu dimenziju koja povezuje židovski i hrvatski narod u njihovoj neutaživoj želji da dođu do slobode i samostalne države.

Zato je Ukrainčikova knjiga, smatra Vidmarović, još jedan primjer koji potvrđuje da su stradanja Židova tijekom Drugoga svjetskog rata u Hrvatskoj zapravo povijesno neshvatljiva.

I Zora Dirnbach podsjetila je na tu povezanost sudbine dvaju naroda istaknuvši kako joj se u jednome trenutku nametnulo pitanje - što se to dogodilo da si hrvatska i židovska zajednica moraju tako dugo dokazivati da su prijatelji.

U tom kontekst Dirnbach smatra da je Ukrainčikova knjiga veliki prinos daljnjemu razumijevanju Hrvata i Židova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙