FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Udruga liječnika poslodavaca traži pregovore s HZZO-om o naplati pristojbe

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge liječnikaposlodavaca u zakupu pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) MarijanBalen zatražio je danas od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje(HZZO) pregovore o aneksu ugovorima o pružanju zdravstvene zaštite,kako bi se pravno reguliralo ubiranje adminstrativne takse.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Predsjednik Udruge liječnika poslodavaca u zakupu pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) Marijan Balen zatražio je danas od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) pregovore o aneksu ugovorima o pružanju zdravstvene zaštite, kako bi se pravno reguliralo ubiranje adminstrativne takse.

Po izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju, od 1. listopada liječnici naplaćuju pacijentima za uputnice i recepte do 30 kuna mjesečno.

"Liječnici su stavljeni pred gotov čin, bez da smo imali prilike dati primjedbe na zakon koje bi olakšale njegovu provedbu, pa inzistiramo na pregovorima s HZZO-om i donošenju aneksa kojim bi se reguliralo pitanje prikupljanje pristojbe", rekao je Balen na konferenciji za novinare u HUP-u.

Balen smatra da HZZO ugovorne liječnike, koji imaju status poslodavaca, ne tretira kao ravnopravnu ugovornu stranu. Baratanje s većim količinama novca dovodi u pitanje materijalnu sigurnost liječničkih timova, koji su dužni prikupljati novac koji uopće nije prihod zdravstva nego državnog proračuna.

"To je posao koji nema izravne veze sa zdravstvom - mi skupljamo lovu za ministra Šukera", kaže Balen.

On smatra da je uvođenje administrativne takse "tvrdi birokratski korak", što potvrđuje i činjenica da se taksa naplaćuje i u hitnim slučajevima koji se primaju bez uputnice, što znači da 10 kuna trebaju platiti i pacijenti koji su u komi, ili kojima liječnik dolazi u kućnu posjetu.

"Liječnik mora biti humanist, a ne administrativni činovnik. Takve su mjere u sukobu s prirodom posla i ružno je što smo dovedeni u situaciju koja će se loše odraziti na odnos liječnik - pacijent".

Zamjenik glavnog direktora HUP-a Bernard Jakelić podsjetio je da HUP, unatoč obećanjima, još uvijek nema svojeg predstavnika u Upravnom vijeću HZZO-a, pa ne može pravodobno reagirati na pojedine mjere. Nezadovoljavajućom je ocijenio i razinu suradnje s Ministarstvom zdravstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙