FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sisak: Sindikati Valjaonice podupiru restrukturiranje željezare

SISAK, 11. listopada 2005. (Hina) - Obje sindikalne podružnice usisačkoj Valjaonici cijevi, u kojoj je zaposleno 1555 radnika, nakonjučerašnjeg predstavljanja programa restrukturiranja željezara uHrvatskoj, "podupiru svaku varijantu restrukturiranja i modernizacijepogona što će osigurati opstanak poduzeća i zaposlenost radnika",izjavili su predstavnici podružnica Sindikata metalaca Hrvatske iHrvatskog sindikata metalaca u Valjaonici.
SISAK, 11. listopada 2005. (Hina) - Obje sindikalne podružnice u sisačkoj Valjaonici cijevi, u kojoj je zaposleno 1555 radnika, nakon jučerašnjeg predstavljanja programa restrukturiranja željezara u Hrvatskoj, "podupiru svaku varijantu restrukturiranja i modernizacije pogona što će osigurati opstanak poduzeća i zaposlenost radnika", izjavili su predstavnici podružnica Sindikata metalaca Hrvatske i Hrvatskog sindikata metalaca u Valjaonici.

Predstavnici njemačke savjetodavne tvrtke Inwent te splitske Željezare i sisačke Valjaonice cijevi izradili su i jučer javno predstavili u Zagrebu program preustroja dviju željezara, koji je izrađen za Hrvatski fond za privatizaciju kao njihovog vlasnika.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Valjaonici cijevi Mato Somić ocijenio je da "nitko od radnika nije protiv ni jedne, ni druge varijante, koja je jučer predstavljena javnosti, bez sudjelovanja predstavnika sindikata". "Mi smo za svaku varijantu nastavka rada Valjaonice i svih njezinih radnika", rekao je Somić. Članovi sindikalne Podružnice SMH, po riječima Mate Somića, "nezadovoljni su što se u javnosti postavlja pitanje opstanka samo Valjaonice cijevi, iako se zna da splitska Željezara posluje s gubitcima između 25 i 30 milijuna eura i nitko ne pita tko će ih i kako namiriti".

"Ako Upravni odbor HFP-a ne donese odluku koja će osigurati opstanak Željezare u Sisku, Sindikat će organizirati radikalne sindikalne akcije, kao što su pritisci i javni prosvjedi, jer na primjeru splitske Željezare vidimo da se jedino tako može doći do rezultata", istaknuo je Somić. Napomenuo je da bi se "prirodnim odljevom, jer oko 70-ak radnika ispunjava neki uvjet za odlazak u mirovinu, te stimulativnom otpremninom ili dokupom staža, moglo bezbolno riješiti pitanje eventualnog viška zaposlenih u Valjaonici". Glede stajališta predsjednika Uprave VCS-a Damira Begovića o smanjenju broja zaposlenika za 300 radnika, Somić smatra da u "proizvodnji neće biti viška, već manjka radnika", te da će "nakon modernizacije trebati oko 150 novih proizvodnih radnika".

Glavni povjerenik podružnice Hrvatskog sindikata metalaca Siniša Jurilj izjavio je kako je "najvažnije da se Valjaonica cijevi održi, bez obzira na to hoće li se spajati u zajednički holding sa splitskom Željezarom ili će djelovati samostalno, hoće li se čeličana iz splitske Željezare prenijeti u sisačku Željezaru ili će se rekonstruirati čeličana u Sisku ili graditi nova".

Drži kako "holding, koji je u dokumentima radno nazvan 'Cro steel', ima najviše izgleda za uspjeh, bez obzira na to hoće li se čeličana iz splitske Željezare preseliti u Sisak ili ne, jer dva poduzeća imaju veće izglede za zajednički uspjeh na tržištu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙