FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Član Švedske akademije podnijet će ostavku zbog prošlogodišnje dodjele Nobela Elfriedi Jelinek

STOCKHOLM , 11. listopada 2005. (Hina/AP) - Član Švedske kraljevskeakademije Knut Ahnlund, priopćio je u utorak da namjerava podnijetiostavku u znak prosvjeda zbog prošlogodišnje odluke akademije daNobelovu nagradu za književnost dodijeli, po mnogima kontroverznoj,austrijskoj spisateljici Elfriede Jelinek.
STOCKHOLM , 11. listopada 2005. (Hina/AP) - Član Švedske kraljevske akademije Knut Ahnlund, priopćio je u utorak da namjerava podnijeti ostavku u znak prosvjeda zbog prošlogodišnje odluke akademije da Nobelovu nagradu za književnost dodijeli, po mnogima kontroverznoj, austrijskoj spisateljici Elfriede Jelinek.

Prošlogodišnja dodjela Nobelove nagrade ne predstavlja samo nepopravljivu štetu za sve napredne književne snage, ona je poremetila opće viđenje literature kao umjetnosti. Utjecala je na sve ranije izbore dobitnika i zasigurno na buduće izbore", stoji u Ahnlundovu članku objavljenom u listu Svenska Dagbladet. "Nakon ovoga ja ne mogu ni formalno ostati u Švedskoj akademiji. Od danas se više ne smatram njezinim članom."

Ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost trebao bi biti objavljen u četvrtak.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙