FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nobelovu nagradu za kemiju podijelili Francuz i dva Amerikanca

ZAGREB/STOCKHOLM, 5. listopada 2005. (Hina) - Francuz Yves Chauvin iAmerikanci Robert Grubbs i Richard Schrock dobili su Nobelovu nagraduza kemiju za 2005. godinu za sintezu molekula u cilju proizvodnjejeftinijih i čišćih lijekova i kemikalija za borbu protiv opasnihbolesti, javile su agencije.
ZAGREB/STOCKHOLM, 5. listopada 2005. (Hina) - Francuz Yves Chauvin i Amerikanci Robert Grubbs i Richard Schrock dobili su Nobelovu nagradu za kemiju za 2005. godinu za sintezu molekula u cilju proizvodnje jeftinijih i čišćih lijekova i kemikalija za borbu protiv opasnih bolesti, javile su agencije.

Kraljevska švedska akademija znanosti dodijelila je 10 milijuna kruna (oko osam milijuna kuna) za rad na metatezi, procesu u kojem "molekule plešu i mijenjaju partnere" kako bi stvorile nove molekule, piše Reuters..

"Ovogodišnji Nobelovi laureati razvili su metatezu na način koji će je pretvoriti u jednu od najkorisnijih reakcija u organskoj kemiji", prenosi AFP objašnjenje koje je priopćila akademija.

"Riječ je o velikom koraku naprijed za 'zelenu kemiju', jer se mudrijom proizvodnjom smanjuje potencijalno opasni otpad", dodaje se u priopćenju, kako prenosi AP.

Akademija je priopćila kako otkrića trojice nagrađenih znanstvenika označavaju temelj za istraživanja koja bi mogla dovesti do stvaranja lijekova za bolesti poput Alzheimerove, Downovog sindroma, AIDS-a i raka.

Metateza, koja znači "promjenu mjesta", odnosi se na reorganizaciju skupna atoma ugljika, koji je prisutan u svem organskom životu. Ima golemi komercijalni potencijal u farmacetskoj i prehrambenoj industriji te biotehnologiji, a koristi se i u razvoju revolucionarnih polimera.

Chauvin (74), honorarni ravnatelj istraživačkog odjela Francuskog naftnog instituta u Ruel-Malmaisonu, još 1971. je stvorio "recept" za taj postupak, a američki znanstvenici razvili su učinkovite katalizatore za reakciju. Schrock (60) radi na Institutu za tehnologiju u Massachusettsu (MIT), a Grubbs (63) u Institutu za tehnologiju u Kaliforniji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙