FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aumann i Schelling podijelili Nobelovu nagradu za gospodarstvo

STOCKHOLM, 10. listopada 2005. (Hina/AP) - Izraelac Robert J. Aumann iAmerikanac Thomas C. Schelling dobitnici su ovogodišnje Nobelovenagrade za gospodarstvo, objavljeno je u ponedjeljak u Švedskojkraljevskoj akademiji znanosti u Stockholmu.
STOCKHOLM, 10. listopada 2005. (Hina/AP) - Izraelac Robert J. Aumann i Amerikanac Thomas C. Schelling dobitnici su ovogodišnje Nobelove nagrade za gospodarstvo, objavljeno je u ponedjeljak u Švedskoj kraljevskoj akademiji znanosti u Stockholmu.

Njih su dvojica dobili nagradu zato što su "poboljšali naše razumijevanje sukoba i suradnje kroz analizu teorije igara", stoji u priopćenju švedske akademije.

Aumann i Schelling svojim su radom pomogli "objasniti gospodarske sukobe kao što su ratovi cijena i trgovinski ratovi te zašto su neke zajednice uspješnije od drugih kada je u pitanju upravljanje zajedničkim resursima", objašnjavaju švedski akademici.

Aumann je rođen u Frankfurtu ali je američki i izraelski državljanin i profesor Centra za racionalnost na židovskom sveučilištu u Jeruzalemu. Schelling je profesor na odjelu za ekonomiju Sveučilišta u Marylandu i počasni profesor na Harvardu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙