FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Condoleezza Rice počela turneju po srednjoj Aziji

WASHINGTON, 10. listopada 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice krenula je u ponedjeljak ujutro na trodnevnu turnejupo srednjoj Aziji kojom želi ojačati američki utjecaj na tom područjukoje svojataju i Rusija i Kina, izvješćuje novinar AFP-a.
WASHINGTON, 10. listopada 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice krenula je u ponedjeljak ujutro na trodnevnu turneju po srednjoj Aziji kojom želi ojačati američki utjecaj na tom području koje svojataju i Rusija i Kina, izvješćuje novinar AFP-a.

Državna tajnica u utorak treba posjetiti Biškek u Kirgistanu, a boravit će i u Afganistanu, Kazahstanu i Tadžikistanu, gdje će se sastati s tamošnjim čelnicima, predstavnicima građanskih udruga i s uglednicima.

Američka diplomacija ima trostruku zadaću na tom području: nastojati suzbiti islamističku prijetnju, te potaknuti gospodarske reforme i demokraciju koju Washington drži najboljom branom od islamističkog fundamentalizma.

Tri zemlje bivšeg Sovjetskog Saveza koje će Rice posjetiti članice su Šangajske skupine (Rusija, Kina, Kazahstan, Tadžikistan, Uzbekistan i Kirgistan), koja je u srpnju zatražila "neupletanje" trećih zemalja u njihova unutarnja pitanja i upozorila na pokušaje "uspostave monopola" nad međunarodnim pitanjima, aludirajući na Washington.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙