FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice: Iran u Vijeću sigurnosti pošto se iscrpe svi diplomatski putovi

NEW YORK, 17. rujna 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice izjavila je u subotu da će se o iranskom nuklearnomprogramu raspravljati u UN-ovu Vijeću sigurnosti "kada se iscrpe svediplomatske mogućnosti".
NEW YORK, 17. rujna 2005. (Hina/AFP) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je u subotu da će se o iranskom nuklearnom programu raspravljati u UN-ovu Vijeću sigurnosti "kada se iscrpe sve diplomatske mogućnosti".

"Iran se mora vratiti za pregovarački stol s europskom trojicom i zauvijek odustati od svojih planova za nabavu nuklearnog oružja", dodala je šefica američke diplomacije za govornicom na Općoj skupštini UN-a.

Čini se da je državna tajnica tako htjela dati više slobode pregovaračima nekoliko sati uoči govora iranskog predsjednika koji se s nestrpljenjem očekuje, dok Washington ima teškoća da osigura dovoljnu potporu kako bi doveo Iran pred UN-ovo Vijeće sigurnosti radi uvođenja sankcija.

Mahmud Ahmadinedžad treba tijekom popodneva izložiti svoja stajališta o nuklearnom programu svoje zemlje, dva dana pošto se na rubu UN-ova summita sastao s britanskim, francuskim i njemačkim ministrom vanjskih poslova (EU-3) kako bi pokušali izaći iz krize do koje je dovela jednostrana odluka o nastavku osjetljivih nuklearnih djelatnosti prošlog mjeseca.

Nastupivši dan nakon summita na kojemu se okupilo 150 poglavara država i vlada o prijedlogu reforme koji je ocijenila lošim, Riceova je također rekla da je "došlo vrijeme za reformu Ujedinjenih naroda".

Riceova je pozvala države da ratificiraju Opću konvenciju o terorizmu koja će obuhvatiti sve dosad postojeće konvencije UN-a o pojedinim oblicima terorizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙