FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Češka želi bivšeg Havelova savjetnika za Visokog predstavnika u BiH

SARAJEVO,27. rujna(Hina) - Novoimenovani češki veleposlanik u Bosni iHercegovini Jiri Kudela potvrdio je kako je njegova vladazainteresirana postaviti svog diplomata na dužnost novog Visokogpredstavnika za BiH.
SARAJEVO,27. rujna(Hina) - Novoimenovani češki veleposlanik u Bosni i Hercegovini Jiri Kudela potvrdio je kako je njegova vlada zainteresirana postaviti svog diplomata na dužnost novog Visokog predstavnika za BiH.

U izjavi, koju je u utorak prenio sarajevski "Dnevni avaz", Kudela je kazao kako je za ovo mjesto već predložen Aleksandar Vondra.

"Radi se o sjajnom diplomatu i profesionalcu s iznimnim referencama", kazao je Kudela podsjetivši kako je Vondra već s 28 godina postao savjetnikom za vanjsku politiku bivšeg predsjednika Vaclava Havela, a zatim je dugo obnašao dužnost doministra vanjskih poslova te imao istaknutu ulogu u dogovaranju povlačenja ruskih postrojbi iz tadašnje Čehoslovačke.

Zanimanje za imenovanje novog Visokog predstavnika u BiH veleposlanik Kudela je objasnio činjenicom kako je za njegovu vladu ta zemlja "vrhunski prioritet" odnosno da Češka kao članica EU i NATO želi aktivno pomoći BiH na putu ka euroatlanskim integracijama.

Sadašnjem Visokom predstavniku u BiH Paddyju Ashdownu mandat istječe u studenom.

Kako se očekuje, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) početkom listopada trebao bi odlučiti o Ashdownovu nasljedniku.

Uz Češku, zanimanje za ovu poziciju iskazala su i Italija te Nizozemska.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙