FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: najava premijere "Nikole Šubića Zrinskog"

RIJEKA,10. listopada 2005.(Hina) - Premijera opere Ivana pl. Zajca"Nikola Šubić Zrinski" izvest će se u riječkom HNK 15. listopada,najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u toj kući.
RIJEKA,10. listopada 2005.(Hina) - Premijera opere Ivana pl. Zajca "Nikola Šubić Zrinski" izvest će se u riječkom HNK 15. listopada, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo u toj kući.

Redatelj je Krešimir Dolenčić, a dirigent će biti Alan Bjelinski. Naslovnu ulogu pjevat će na premijeri bugarski pjevač Valentin Enčev, a na kasnijim izvedbama Armando Puklavec i Mirko Čagljević.

Uz njih nastupaju Mirella Toić, Olga Kaminska, Ingrid Haller, Vendi Pogorelić, Sergej Kiselev, Voljen Grbac, Ivica Čikeš i drugi.

Kostime su izradile Ika Škomrlj i Dženisa Pecotić, scenografija je djelo Dinke Jeričević, a koreografija i scenski pokret Sonje Kastl.

Krešimir Dolenčić rekao je da je težište premjestio s herojske i borbene atmosfere na priču i obiteljske odnose. Ta je opera tretirana kao amblem i nacionalni simbol u vremenima prije stvaranja samostalne Hrvatske, a sada ju treba sagledavati na drukčiji način, kazao je, dodavši da se u ovoj izvedbi postavlja pitanje zbog čega se uopće odlazi u bitke te što one donose.

Nakon što bude prikazana nekoliko puta u Rijeci, opera odlazi na turneju u ostala HNK u zemlji na temelju dogovora intendanata tih kuća, a uz podršku Ministarstva kulture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙