FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rijeka: Operom "Maria Stuarda" otvorena sezona 2005./2006.

RIJEKA, 7. listopada 2005. (Hina) - Premijernom koncertnom izvedbomopere G. Donizettija "Maria Stuarda" pod ravnanjem Nikše Bareze učetvrtak na večer je u HNK "Ivana pl. Zajca" svečano otvorena sezona2005./2006.
RIJEKA, 7. listopada 2005. (Hina) - Premijernom koncertnom izvedbom opere G. Donizettija "Maria Stuarda" pod ravnanjem Nikše Bareze u četvrtak na večer je u HNK "Ivana pl. Zajca" svečano otvorena sezona 2005./2006.

Sinoćnjom premijerom otvorena je i glazbena manifestacija "Zajčevi dani" te obilježeno 120 godina od otvaranja zgrade riječkog HNK.

Koncertna izvedba opere "Maria Stuarda" postavljena je na scenu u sjećanje na 200. godinu smrti Friedricha Schillera, po čijoj je drami Giuseppe Bardari napisao libreto.

Solisti u ovoj izvedbi bili su mezzosopranistica Katja Pieweck iz Njemačke, sopranistica iz Rusije Svetlana Kačur, hrvatska mezzosporanistica Martina Gojčeta Silić, tenor iz Španjolske Vincente Ombuena Valls, portugalski bariton Jorge Vaz de Carvalho i bas Aleksandar Cimbaljuk iz Ukrajine. Pratio ih je Simfonijski orkestar i Zbor HRT-a iz Zagreba i zbor Opere riječkog HNK.

Nikša Bareza je dugogodišnji šef-dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a. Djelovao je kao dirigent Zagrebačke opere, te opera u Zuerichu, Sankt Petersburgu i Grazu. Sada je stalni dirigent opere u Hamburgu i La Scale u Milanu. Od 2001. godine je šef-dirigent i glazbeni ravnatelj Fiharmonije Robert Schumann u Chemnitzu.

Opera u tri čina "Maria Stuarda" praizvedena je 1835. godine u milanskoj Scali.

Glazbena manifestacija "Zajčevi dani" ove godine će na programu imati premijeru opere "Nikola Šubić Zrinjski" Ivana pl. Zajca.

Prvi put će se prirediti međunarodno natjecanje mladih opernih pjevača pod nazivom "Rijeka canta belcanto".

Manifestacija će završiti 20. prosinca koncertom Riječke filharmonije sa solistom Stefanom Milenkovićem na violini, a na programu će biti djela P. I. Čajkovksog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙