FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lesar: ukinuti saborske mirovine

ZAGREB,10. listopada(Hina) - HNS-ov saborski zastupnik Dragutin Lesarzatražio je ukidanje saborskih mirovina, tumačeći da bi se timenapravio prvi korak u vraćanju povjerenja građana u zastupnike iHrvatski sabor u cjelini.
ZAGREB,10. listopada(Hina) - HNS-ov saborski zastupnik Dragutin Lesar zatražio je ukidanje saborskih mirovina, tumačeći da bi se time napravio prvi korak u vraćanju povjerenja građana u zastupnike i Hrvatski sabor u cjelini.

Prijedlog je uobličio u izmjene i dopune Zakona o pravima i dužnostima zastupnika u Hrvatskom saboru i poslao ih u proceduru.

Lesar zagovara da se s ukidanjem mirovina krene od zastupnika aktualnog, petog saziva, a da saborske mirovine zadrže zastupnici iz ranijih saziva, odnosno zastupnici koji su pravo na mirovinu stekli do stupanja na snagu zakona koji predlaže.

HNS-ovac navodi da broj korisnika saborske mirovine nije velik u odnosu na ukupan broj korisnika povlaštenih mirovina, ali da institut povlaštene mirovine izrazito srozava ugled Sabora u očima građana.

Danas, ističe, ima oko 173 tisuće umirovljenika koji su mirovinu ostvarili po povoljnijim uvjetima, od čega je 336 mirovina članova Vlade i saborskih zastupnika.

No, dok je koncem prošle godine prosječna mirovina iznosila 1824 kune, saborski je prosjek bio 8585 kuna.

Odricanjem od te povlastice napravio bi se prvi korak u vraćanju povjerenja građana u zastupnike i Sabor u cjelini, tvrdi Lesar.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙