FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obilježena 15. obljetnica provedbe hrvatskog projekta dokupa mirovine

ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis
ZAGREB, 20. rujna 2005. (Hina) - Hina- Financijski servis

Obilježena 15. obljetnica provedbe hrvatskog projekta dokupa mirovine

Royal mirovinsko osiguranje d.d. obilježilo je danas 15 godina provedbe projekta dokupa mirovine, a daljnju primjenu toga originalnog hrvatskog programa poduprli su okupljeni predstavnici gospodarstvenika i sindikata, te u ime hrvatske Vlade premijer Ivo Sanader.

Sanader je pozvao socijalne partnere, prije svega gospodarstvenike, da prihvate mogućnost dokupa mirovine i uključe ga u kolektivne ugovore jer se radi o kvalitetnom socijalno-financijskom institutu koji u sebi nosi humanu notu, što je posebice važno u situaciji prijevremenog umirovljenja.

Dokup mirovine je neka vrsta doživotne otpremnine za zaposlenike koji su zbog restrukturiranja ili racionalizacije poduzeća morali ranije otići u mirovinu. Radi se uglavnom o starijim radnicima koji zbog preranog umirovljenja doživotno dobivaju bitno umanjene mirovine.

Da bi im se to nadoknadilo, poslodavac umjesto isplate jednokratne otpremnine uplaćuje u Royal mirovinsko osiguranje odgovarajući iznos, koji umirovljenik potom mjesečno dobiva u visini mirovine koju bi dobivao da je ostao raditi do kraja radnog vijeka.

"Umjesto da u nekoliko godina potroši cijeli iznos otpremnine, što se najčešće događa, a zatim ostane s premalom mirovinom, umirovljenik dobiva punu mirovinu iz dva izvora - Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i Royal osiguranja", kazao je predsjednik Uprave Royal mirovinskog osiguranja Ivo Bulaš.

Poslodavci cijeli iznos u mirovinsko osiguranje uplaćuju jednokratno, a država ih podupire kroz oslobođenje od plaćanja poreza prilikom uplate.

U Hrvatskoj se taj projekt provodi u oko 200 poduzeća i ustanova, a trenutno mirovinu kroz dokup prima nešto više od 3.000 umirovljenika.

Premijer Sanader je na novinarski upit o popunjavanju umirovljeničkog fonda kazao da se taj posao privodi kraju, te da Vlada nakon nedavnog usvajanja Statuta fonda priprema proces privatizacije iz onih poduzeća iz kojih bi mogli crpsti financijska sredstva za fond.

Dodao je kako HDZ i njegov koalicijski partner Hrvatska stranka umirovljenika dobro surađuju, te da će sigurno razgovarati o daljnjoj suradnji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙