FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sabor započeo raspravu o lokalnoj samoupravi

ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski sabor je na samom krajudanašnjeg zasjedanja započeo objedinjenu raspravu o dva zakonskaprijedloga kojima Vlada i HNS predlažu novi ustroj jedinica lokalne iregionalne samouprave.
ZAGREB, 21. rujna 2005. (Hina) - Hrvatski sabor je na samom kraju današnjeg zasjedanja započeo objedinjenu raspravu o dva zakonska prijedloga kojima Vlada i HNS predlažu novi ustroj jedinica lokalne i regionalne samouprave.

Vlada predlaže novu kategorizaciju gradova, po kojoj bi se gradovi veći od 40 tisuća stanovnika smatrali velikim gradovima i povjerilo bi im se izdavanje svih dozvola koje se tiču izgradnje.

Uz središta županija, lokacijske, uporabne i građevinske dozvole izdavali bi tako i veliki gradovi, a svim bi se jedinicama lokalne samouprave, bez obzira na broj stanovnika, dopustilo da osnuju poglavarstva.

HNS svojim prijedlogom razrađuje pak odnos neposredno izabranih župana, gradonačelnika i načelnika općina s predstavničkim tijelima u jedinicama lokalne samouprave.

Vladin su prijedlog podržali vladajući, a HNS-ov oporbeni klubovi, s izuzetkom IDS-a.

Vladinu prijedlogu oporbenjaci zamjeraju što bi dodatno opteretio jedinice lokalne samouprave, a da pritom nije predvidio dodatne izvore financiranja.

"Nije dobro davati lokalnoj samoupravi nove obveze dok se gotovo 80 posto poreza na dobit slijeva u Zagreb", ocijenio je HNS-ovac Dragutin Lesar.

Raspravu o ovim zakonskim prijedlozima, za koju se prijavio 21 zastupnik, Sabor će nastaviti sutra.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙