FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSU traži očitovanje Vlade o svojim zahtjevima za povećanje mirovina

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU)očekuje da se Vlada što skorije očituje o njihovu zahtjevu zaizjednačavanjem tzv. starih i novih umirovljenika s obzirom na velikerazlike u mirovinama te o prijedlogu izvanrednog usklađivanja mirovinajednom godišnje prema rastu BDP-a, rekao je predsjednik HSU-a VladimirJordan na konferenciji za novinare.
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) očekuje da se Vlada što skorije očituje o njihovu zahtjevu za izjednačavanjem tzv. starih i novih umirovljenika s obzirom na velike razlike u mirovinama te o prijedlogu izvanrednog usklađivanja mirovina jednom godišnje prema rastu BDP-a, rekao je predsjednik HSU-a Vladimir Jordan na konferenciji za novinare.

Prvi korak u tome trebao biti biti sastanak Povjerenstva za izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju na čelu s potpredsjednikom Vlade Damirom Polančecom koje bi se trebalo sastati u četvrtak u Vladi, rečeno je.

HSU smatra da bi radi primjerenog rasta mirovina, uz redovito godišnje usklađivanje, bilo potrebno uvesti i jedno izvanredno povećanje mirovina tijekom godine.

Svoj prijedlog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju stranka je Vladi uputila još u veljači, jer smatra da je pitanje izjednačavanja mirovina starih i novih umirovljenika, odnosno onih prije početka primjene novog Zakona 1.1. 1999. i nakon toga prioritetno pitanje zbog velike razlike u mirovinama za iste godine staža.

Jordan pritom navodi podatak da je prosječna mirovina starih umirovljenika iznosila je 1.918 kuna, dok je prosječna mirovina 300 tisuća umirovljenika, koji su dosad umirovljeni po novom zakonu, svega 1.466 kuna. Tako primjerice prosvjetni radnik s plaćom od oko 5.000 kuna, 2000. godine bi dobio mirovinu od 2.560 kuna, a danas 1.420 kuna.

"To je sramotno i nedopustivo i nešto treba učiniti jer izračuni pokazuju da će mirovine idućih 350 tisuća umirovljenika iznositi manje od 30 posto prosječne plaće", rekao je Jordan.

Predsjednik HSU bio je kritičan i prema najavama ministra financija Ivana Šukera da će se u idućoj godini sredstva za mirovine povećati za 1,5 milijardu kuna budući da se ne zna na temelju čega je to predloženo i na što će otići.

Upitan je li HSU još smatra važećim sporazum s HDZ-om, Jordan je odgovorio da HSU nikad nije bio u koaliciji s HDZ-om već su podržali HDZ-ovu Vladu.

"I danas tvrdimo da je Vlada prekinula sporazum, ali nam je cilj održati dijalog u interesu umirovljenika. Sporazum ne obvezuje naše zastupnike u Hrvatskom saboru i oni glasuju prema vlastitoj savjesti", rekao je Jordan.

Inače, HSU je Vladi uputila Prijedlog revitalizacije i razvitka zadrugarstva jer smatraju da bi takav oblik gospodarskog udruživanja u poljoprivredi, malom poduzetništvu, javnim uslugama, bio poticajan za zapošljavanje, smanjenje siromaštva i povećanju gospodarskog razvoja bez čega nema ni mirovina.

(Hina) xmt yaz

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙