FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

DP: Premijeri se grle, a onda slovenska zona i hrvatska arbitraža

LJUBLJANA,10. listopada(Hina) - Ljubljansko "Delo" u ponedjeljak kaojedan od istaknutih događaja proteklih dana u svojoj rubrici "Ogledalotjedna" navodi zaoštravanje odnosa Slovenije i Hrvatske.
LJUBLJANA,10. listopada(Hina) - Ljubljansko "Delo" u ponedjeljak kao jedan od istaknutih događaja proteklih dana u svojoj rubrici "Ogledalo tjedna" navodi zaoštravanje odnosa Slovenije i Hrvatske.

"Prijateljski zagrljaji Ive Sanadera i Janeza Janše na Brijunima pokazali su se kao varanje naivnog susjeda. Hrvati su sada otvorili karte i predlažu Sloveniji međunarodnu arbitražu za granicu na moru, s omalovažavanjem govore o proglašenju slovenske zaštitne zone, a čuli smo čak i prijetnje slovenskim turistima, u smislu da bi im trebalo zabraniti da se kupaju na Jadranu", piše središnji slovenski list.

"Moguća mjera protiv hrvatske agresivnosti i protuslovenske hajke mogao bi biti referendum o ulasku Hrvatske u Europsku uniju", piše Vlado Šlamberger.

Autor pritom podsjeća da je slovenski parlament prošlog tjedna golemom većinom prihvatio zakon o epi-eko zoni.

"Hrvatska ministrica vanjskih poslova iste je večeri slovenskom kolegi službeno posredovala prijedlog hrvatske vlade da se razgraničenje na moru prenese na međunarodno sudbeno tijelo. Rupel je taj prijedlog označio neprihvatljivim, rekavši da Slovenija otklanja da se arbitrira samo o morskoj granici i da je potrebno razgovarati o granici u cjelini. Slovenija u pričuvi ima još i referendum o ulasku Hrvatske u EU 2009. godine. Rezultat bi vjerojatno za Hrvatsku bio katastrofalan", piše Šlamberger.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙