FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tusk i Kaczynski idu u drugi krug predsjedničkih izbora u Poljskoj

VARŠAVA, 9. listopada 2005. (Hina/AFP) - Liberal Donald Tusk ikatolički konzervativac Lech Kaczynski sučelit će se u drugom krugupredsjedničkih izbora u Poljskoj, budući da su dobili najviše glasovau prvom krugu održanom u nedjelju, pokazale su izlazne ankete.
VARŠAVA, 9. listopada 2005. (Hina/AFP) - Liberal Donald Tusk i katolički konzervativac Lech Kaczynski sučelit će se u drugom krugu predsjedničkih izbora u Poljskoj, budući da su dobili najviše glasova u prvom krugu održanom u nedjelju, pokazale su izlazne ankete.

Donald Tusk je neprijeporno pobijedio u prvom krugu dobivši oko 38,5 posto glasova. To je za najmanje pet postotnih bodova više od njegova suparnika iz redova desnice Lecha Kaczynskog koji je dobio između 32 i 33 posto glasova, izvijestile su televizije odmah nakon zatvaranja birališta u 20.00 sati po mjesnom vremenu.

Tusk ipak nije dobio apsolutnu većinu koja bi mu donijela pobjedu već u prvom izbornom krugu.

Poljaci su tako potvrdili odlučan zaokret nadesno koji je zemlja izvela 25. rujna na parlamentarnim izborima.

Deset drugih kandidata na predsjedničkim izborima su daleko iza ove dvojice. Među njima su najbolje prošli populist Andrzej Lepper s nešto više od 13 posto i socijaldemokrat Marek Borowski s 9 do 10 posto glasova.

Drugi krug između Tuska (48), predsjednika liberalne Građanske platforme (PO) i Lecha Kaczynskog (56), kandidata stranke Pravo i pravda (PiS), održat će se 23. listopada.

Socijaldemokratski predsjednik Aleksander Kwasniewski, kojemu istječe mandat, nije se mogao kandidirati nakon drugog petogodišnjeg mandata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙