FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Poljski izbori - slab odaziv, vjerojatan drugi krug

VARŠAVA, 9. listopada 2005. (Hina/dpa) - Nešto više od osam posto odtridesetak milijuna Poljaka s pravom glasa pojavilo se u nedjelju dopodneva na biračkim mjestima na izborima za novoga predsjednika,prvoga nakon ulaska u Europsku uniju.
VARŠAVA, 9. listopada 2005. (Hina/dpa) - Nešto više od osam posto od tridesetak milijuna Poljaka s pravom glasa pojavilo se u nedjelju do podneva na biračkim mjestima na izborima za novoga predsjednika, prvoga nakon ulaska u Europsku uniju.

Predstavnik državnoga izbornog povjerenstva službeno je potvrdio da je odaziv samo jedan i pol posto viši nego u isto doba na parlamentarnim izborima 25. rujna. Te je izbore karakterizirala apatija glasača i slab odaziv od samo 40 posto.

Najnovije ankete daju umjerenome kandidatu Donaldu Tusku malu prednost u odnosu na konzervativnoga varšavskog gradonačelnika Lecha Kaczynskoga. Nijedan zasad nema dovoljnu podršku da bi se izbjegao drugi krug predsjedničkih izbora za dva tjedna.

Predsjednički su izbori zakomplicirali nastojanje stranaka Tuska i Kaczynskoga da sastave koalicijsku vladu.

Nova će se koalicija morati pozabaviti 18-postotnom nezaposlenošću, najvišom u Europskoj uniji, i uvesti gospodarske reforme u najvećoj novoj članici EU-a.

Pobjeda Tuska ili Kaczynskoga zapečatila bi okretanje nadesno nakon četiri skandalima obilježene godine vladavine ljevičara i dvaju petogodišnjih mandata bivšega komunista, predsjednika Aleksandra Kwasniewskoga.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙