FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Optimizam na globalnim tržištima dionica

NEW YORK/LONDON, 11. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijenanafte s nedavnih rekordnih razina smanjilo je zabrinutosti ulagača nasvjetskim tržištima dionicama u pogledu mogućeg smanjivanjakorporativnih zarada i usporavanja osobne potrošnje, što jerezultiralo prošloga tjedna skokom vrijednosti najvažnijih burzovnihindeksa.
NEW YORK/LONDON, 11. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Spuštanje cijena nafte s nedavnih rekordnih razina smanjilo je zabrinutosti ulagača na svjetskim tržištima dionicama u pogledu mogućeg smanjivanja korporativnih zarada i usporavanja osobne potrošnje, što je rezultiralo prošloga tjedna skokom vrijednosti najvažnijih burzovnih indeksa.

Vrijednosti najvažniji američkih indeksa nastavile su tako jačati drugi tjedan zaredom. Njujorški Dow Jones indeks porastao je 2,2 posto, na 10.678 bodova, što je njegov najveći tjedni dobitak od 22. svibnja. Tehnološki Nasdaq ojačao je 1,9 posto, na 2.175 bodova.

Među vodećim dobitnicama bile su dionice maloprodajnog lanca Wal-Mart, zrakoplovnih kompanija poput Delta Air Linesa i industrijskih korporacija, nakon što je barel nafte na njujorškom tržištu pojeftinio za više od dolara, spustivši se ispod 66 dolara.

Ulagači također očekuju da gospodarstvo dobije poticaj od ulaganja američke vlade u obnovu duž Meksičkog zaljeva nakon prolaska uragana. Stoga su ojačale i dionice građevinskih kompanija i trgovina kućanskim uređajima poput Home Depota i Lowesa jer se očekuje da će obnova područja zahvaćenih Katrinom potaknuti rast njihovih profita. "Zrakoplovne i industrijske dionice dobivaju na vrijednosti zbog jeftinije nafte. Diskontni trgovci bilježe rast cijena dionica ne samo zbog nafte nego i priopćenja Wal-Marta da će u rujnu ostvariti postavljene ciljeve prodaje unatoč skupom benzinu", kazao je Marc Prado, strateg pir Cantor Fitzgerald&Co.

Ulagači su pozdravili i porast vrijednosti indeksa poslovne aktivnosti u golemom američkom uslužnom sektoru u kolovozu, što je signaliziralo gospodarsku snagu, no nije pokazalo posljedice razaranja koje je izazvao uragan Katrina u Meksičkom zaljevu. Indeks uslužnih djelatnosti Instituta za upravljanje nabavom poskočio je sa srpanjskih 60,5 na 65 bodova prošloga mjeseca.

Među većim dobitnicama bile su i dionice lanaca restorana budući su analitičari Wall Streeta napomenuli kako su one dobra prilika za kupovinu nakon oštre korekcije cijena uslijed nervoze oko Katrine. Samo dionica Mc'Donaldsa popela se 3,2 posto, a u prosjeku su njihove cijene ojačale 2,6 posto.

No, dobici na tržištima ograničeni su izvješćem da su porasli troškovi plaća i snižena produktivnost rada, što je ponovno obnovilo zabrinutosti oko jačanja inflacije i izgleda za rastom kamatnih stopa. Rast kamatnih stopa smatra se lošom vijesti na burzama, jer poskupljuje troškove kreditiranja kompanijama i usporava osobnu potrošnju.

Europske dionice dosegnule su u tome razdoblju višegodišnje najviše razine cijena uslijed odličnih zarada korporacija, povlačenja cijena nafte s rekordnih razina i podizanja investicijskog rejtinga bankama. Londonski Ftse indeks porastao je 0,60 posto, na 5.359 bodova. Frankfurtski DAX poskočio je 3,5 posto na 5.006 bodova.

Dionice najveće francuske banke Credit Agricole ojačale su sedam posto jer su njezini rezultati poslovanja za drugo ovogodišnje tromjesečje nadmašili procjene analitičara a nekoliko brokerskih kuća podiglo rejting njezinim dionicama. U sektoru osiguravatelja na dobitku su bile dionice Swiss Rea, koje su ojačale 2,5 posto, pošto su rejting njezinim dionicama podigle investicijske banke Credit Suisse i UBS.

U Europi se ponovno puno govori o preuzimanjima. Dionicama Scottish Powera trgovalo po najvišim cijenama u zadnjih šest godina nakon što je najveća europska energetska tvrtka po tržišnoj kapitalizaciji, njemački E.ON potvrdio svoje zanimanje za britanskog petog najvećeg energetskog dobavljača. No E.ON-ove su dionice pojeftinile za jedan posto zbog špekulacija dealera da bi mogao ponuditi više od 11 milijardi funta za britansku tvrtku. U bankarskom sektoru ojačale su dionice Lloyds TSB-a, nekih dva posto, nakon glasina da bi mogla postati metom preuzimanja, a trenutno se u tim okvirima nalazi španjolska BBVA.

No na strani gubitnika nakon petodnevnog rasta cijena dionica našao se energetski sektor, čije su dionice oslabile pod utjecajem vijesti da je Endesa odbila 22 milijarde eura tešku ponudu Gas Naturala. Dionice Endese nisu se pritom značajnije mijenjale nakon skoka od gotovo 11 posto u protekla dva dana poslovanja dok su one Gas Naturala pojeftinile dva posto.

Najveći gubitnik među europskim blue-chip kompanijama bio je francuski Lafarge, s padom cijena dionica od 7,5 posto nakon što je taj najveći svjetski proizvođač cementa smanjio svoju ciljanu osnovnu dobit nakon oštre konkurencije na tržištima u razvoju a novi pad potražnje u Njemačkoj pogodio mu je dobit u prvom polugodištu.

Indeks Tokijske burze Nikkei osnažio je u tome razdoblju 0,7 posto, na 12.692 boda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙