FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli predsjednički izbori u Poljskoj

VARŠAVA, 9. listopada 2005. (Hina/AFP) - Biračka mjesta u Poljskojotvorena su u nedjelju ujutro za prve predsjedničke izbore koji bitrebali potvrditi jasan zaokret prema desnom centru te bivšekomunističke zemlje.
VARŠAVA, 9. listopada 2005. (Hina/AFP) - Biračka mjesta u Poljskoj otvorena su u nedjelju ujutro za prve predsjedničke izbore koji bi trebali potvrditi jasan zaokret prema desnom centru te bivše komunističke zemlje.

Oko 30 milijuna Poljaka pozvano je glasati u nedjelju od 6 do 20 sati kako bi izabrali nasljednika dosadašnjeg predsjednika Aleksandra Kwasniewskog, bivšeg komunista koji se nakon dva mandata prema ustavu više ne može kandidirati.

Prema posljednjim ispitivanjima javnog mnijenja, glavni favoriti među glasačima su Donald Tusk (48) iz liberalne stranke Građanske platforme (PO) s oko 40 posto glasova i Lech Kaczynski (56) iz katoličke stranke desnog centra Pravo i pravda (PiS) s 35 posto glasova.

Svi ostali kandidati jako zaostaju za njima. Za pobjedu na izborima, kandidat treba dobiti više od 50 posto glasova. Ako niti jedan kandidat ne prijeđe prag prvog kruga, dvojica prvih će se suočiti u drugom krugu planiranom 23. listopada.

Kaczynskijeva konzervativna stranka je pobijedila na parlamentarnim izborima 25. rujna s 26,99 posto glasova, pred Truskovim liberalima (24,14 posto). Dvije stranke zajedno imaju većinu od 288 zastupnika od ukupno 460 u poljskom parlamentu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙