FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanska policija pomaže MUP-u u razvoju kriminalističko obavještajnog sustava

ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - U Ravnateljstvu policije danas jesvečano pokrenut zajednički projekt hrvatske i britanske policije"Kriminalističko obavještajni sustav" kojemu je cilj jačanjesposobnosti MUP-a u suprostavljanju terorizmu i organiziranomkriminalu.
ZAGREB, 19. rujna 2005. (Hina) - U Ravnateljstvu policije danas je svečano pokrenut zajednički projekt hrvatske i britanske policije "Kriminalističko obavještajni sustav" kojemu je cilj jačanje sposobnosti MUP-a u suprostavljanju terorizmu i organiziranom kriminalu.

Riječ je o tzv. twinning projektu koji u prvoj fazi provedbe s dva milijuna eura financira EU iz svog CARDS programa, a zajednički će ga provoditi Uprava kriminalističke policije MUP-a te britanski MUP i njezina Nacionalna kriminalističko-obavještajna služba (NCIS).

Nakon prve faze projekta koja će trajati 15 mjeseci započela bi provedba i druge faze koja bi se financirala s dodatnih dva milijuna eura iz CARDS programa.

Projektom se kani osposobiti hrvatske policajce za obračun s kriminalom i terorizmom kroz daljnje razvijanje uloge i sposobnosti Odjela kriminalističko-obavještajne analitike (CIAD) i njegove suradnje s ostalim ustanovama.

Svečanosti su sudjelovali hrvatski ministar unutarnjih poslova Ivica Kirin, ravnatelj policije Ivica Franić, šef operativne sekcije u Delegaciji Europske komisije Constantino Longares Barrio i vođa projekta za Veliku Britaniju Geoffrey Sonnenberg.

"Zadatak je zajednički preduhitriti kriminal u samom začetku i i zaštiti sve građane jer to nisu problemi samo jedne zemlje", rekao je Kirin, upozorivši da ilegalna trgovina ljudi, oružja i droge tzv. balkanskom rutom prijeti sigurnosti Hrvatske i EU-a.

Franić je rekao da se u Hrvatskoj prosječno na godinu razriješi 85 tisuća kaznenih djela, no, upozorio je, to je samo jedan dio kriminaliteta, dok se drugi dio krije u tamnoj brojci.

Sonnenberg je rekao da je zajednički projekt nastavak procesa suradnje koja između dviju zemalja postoji dugi niz godina. Organizirani kriminal predstavlja veliku prijetnju sigurnosti, a Hrvatska i Velika Britanija su uvijek pomagale u borbi protiv toga zla, kazao je Sonnenberg, koji je voditelj Odjela za međunarodnu policijsku suradnju u Londonu.

Projektom je predviđeno uvesti standarde za administrativne postupke koji se odnose na procesuiranje obavještajnih podataka, unaprijediti upravljanje kriminalističko-obavještajnim sustavom, kreirati bazu podataka i unaprijediti obavještajne postupke te metodologiju razmjene podataka unutar MUP-a. Predviđeno je također razviti sustav selekcije, zapošljavanja, obrazovanja i obuke za kriminalističke analitičare i policijske službenike.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙