FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švedski ministar pravosuđa u Zagrebu

ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Švedski ministar pravosuđa, koji jezadužen i za policiju, Thomas Bordstroem u ponedjeljak je u Zagreburazgovarao s ministricom pravosuđa i potpisao Sporazum o policijskojsuradnji s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom.
ZAGREB, 3. listopada 2005. (Hina) - Švedski ministar pravosuđa, koji je zadužen i za policiju, Thomas Bordstroem u ponedjeljak je u Zagrebu razgovarao s ministricom pravosuđa i potpisao Sporazum o policijskoj suradnji s ministrom unutarnjih poslova Ivicom Kirinom.

Riječ je o dvadesetom sporazumu između dvije zemlje, koji uređuje razmjenu informacija i suradnju na suzbijanju svih vrsta kriminala, posebno organiziranog.

Taj oblik kriminala gotovo uvijek ima međunarodni karakter, pa iziskuje tijesnu policijsku suradnju, podsjetio je švedski ministar. Dodao je kako su problemi na tom polju slični u Švedskoj i Hrvatskoj, bez obzira na brojne različitosti između zemalja.

Ministar Kirin kazao je da se, uz pitanja suzbijanja trgovine drogom i ljudima, posebno razgovaralo o problematici ilegalnog oružja. Švedska je, naime, jedna od "najnaoružanijih" europskih zemalja, no, unatoč velikom broju najčešće lovačkog oružja u toj zemlji ne postoji problem ilegalnog naoružanja ili onog zaostalog iz rata, kao što je slučaj u Hrvatskoj.

"Jačanjem suradnje želimo postići da policija uvijek bude korak ispred kriminalaca, što je Hrvatskoj posebno bitno zbog njene turističke orjentacije", ustvrdio je Kirin.

Prije potpisivanja Sporazuma švedski ministar posjetio je Ravnateljstvo policije te razgovarao s hrvatskom ministricom pravosuđa Vesnom Škare Ožbolt. Ona je švedskog kolegu, kako je izjavila nakon susreta zatvorenog za javnost, upoznala s reformom i informatizacijom pravosuđa, suzbijanjem organiziranog kriminala, suradnji s Haškim sudom i provedbi Akcijskog plana.

Bordstroem je izjavio da je zadovoljan informacijama koje je dobio o suradnji s Haagom, ali je na izravan upit pojasnio kako to ne znači da je njegova država promijenila ranije stajalište. "Cijenimo inicijative poduzete od Hrvatske, a kada se ispune svi uvjeti i kada to u Luksemburgu procjene, s radošću ćemo započeti pregovore s Hrvatskom", kazao je Bordstroem.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙