FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Annan preporučuje početak pregovora o statusu Kosova

UJEDINJENI NARODI, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Glavni tajnikUN-a Kofi Annan preporučio je u petak Vijeću sigurnosti otvaranjemeđunarodnih pregovora o tome hoće li Kosovo postati neovisno iliostati dio Srbije.
UJEDINJENI NARODI, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Glavni tajnik UN-a Kofi Annan preporučio je u petak Vijeću sigurnosti otvaranje međunarodnih pregovora o tome hoće li Kosovo postati neovisno ili ostati dio Srbije.

Annanova preporuka sadržana je u pismu 15-članom Vijeću koje je poslao zajedno s izvješćem svoga izaslanika Kai Eidea iz Norveške.

Kosovo je trenutno pod UN-ovom upravom i pod zaštitom NATO-a od 1999. godine, kada su srbijanske snage istjerane kako bi se, po mišljenju Zapada, spriječilo etničko čišćenje albanske manjine.

Etnički Albanci, koji čine 90 posto od ukupno dva milijuna stanovnika Kosova, zahtjevaju punu neovisnost od Srbije, koja se tome protivi.

UN je postavio niz standarda koji se tiču poštivanja ljudskih prava, demokracije i vladavine prava i najavio da će početak pregovora o konačnom statusu ovisiti o napretku u primjeni tih standarda.

No, Annan kaže da bi pregovori o konačnom statusu Kosova trebali početi unatoč poteškoćama u ostvarivanju standarda. "Kao što se navodi u izvješću Eidea, iako je primjena bila neujednačena, došlo je vrijeme da se krene u novu fazu političkog procesa", rekao je glavni tajnik UN-a. "Prihvaćam zaključak gospodina Eidea", zaključio je Annan.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙