FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Solana: Uskoro pregovori o statusu Kosova

PARIZ, 26. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Razgovori o konačnome statusuKosova vjerojatno će početi krajem ove godine, rekao je u ponedjeljakpredstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost JavierSolana.
PARIZ, 26. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Razgovori o konačnome statusu Kosova vjerojatno će početi krajem ove godine, rekao je u ponedjeljak predstavnik Europske unije za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana.

Iako je pravno dio Srbije, u toj pokrajini s većinskim albanskim stanovništvom vladaju Ujedinjeni narodi još otkako je NATO 1999. bombardirao Srbiju kako bi je natjerao da prestane s nasilnim gušenjem albanskoga ustanka.

UN sad mora odlučiti je li Kosovo dovoljno napredovalo u primjeni demokratskih standarda, manjinskih prava i sigurnosti kako bi počeli pregovori o "konačnome statusu" od kojih Albanci očekuju ostvarenje nezavisnosti.

Solana nije rekao što piše u izvještaju koji sastavlja posebni UN-ov izaslanik za Kosovo Kai Eide. Taj bi izvještaj mogao dati zeleno svjetlo za početak pregovora. Solana je izrazio optimizam.

"Možemo očekivati, na temelju izvještaja Kaija Eidea o standardima, da će pregovori početi krajem ove godine", rekao je Solana na konferenciji u Parizu.

"Preblago je reći da će to biti osjetljiv proces. Nisu Beograd i Priština samo dijametralno suprotnih gledišta, već nemaju ni stabilno političko vodstvo koje bi moglo donijeti teške odluke", rekao je.

Eide će glavnome tajniku UN-a Kofiju Annanu idući mjesec preporučiti da počne s pregovorima ili da cijeli proces odgodi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙