FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran: dodjela Nobelove nagrade za mir IAEA znači pritisak na Iran

TEHERAN, 7. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vlada u Teheranu je u petakizrazila strah da je dodjela ovogodišnje Nobelove nagrade za mirMohamedu ElBaradeiu, direktoru Međunarodne agencije za atomskuenergiju (IAEA), sredstvo još većeg pritiska na iranski nuklearniprogram.
TEHERAN, 7. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vlada u Teheranu je u petak izrazila strah da je dodjela ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Mohamedu ElBaradeiu, direktoru Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), sredstvo još većeg pritiska na iranski nuklearni program.

Iran smatra da se ElBaradei, koji se suprotstavljao američkim pritiscima, ipak nije tome uspio othrvati, te da je njegovo posljednje izvješće "političke prirode".

"Od početka krize ElBaradei je odolijevao američkim pritiscima, ali je u posljednje vrijeme, iz ne znam kojeg razloga, promijenio stajalište i njegovo je posljednje izviješće vrlo političko", kazao je iranski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

"Stajalište ElBaradeia nije, po pitanju nuklearnog dosjea, bilo dosljedno", rekao je glasnogovornik Parlamentarnog povjerenstva za vanjske poslove Kazem Jalali, ocjenivši da se direktor IAEA našao "stiješnjen između pravno-tehničke vizije i politike".

Prema njegovim riječima, ta se dodjela nagrade može tumačiti dvojako: "optimistično gledajući, pridonijet će jačanju uloge agencije i tehničkom dijelu posla kako bi se zaustavilo širenje nuklearnog oružja. Pesimistički gledajući, ElBaradei bi se mogao još više približiti američkim i europskim stavovima, vršeći dodatni pritisak na Iran".

U tom kontekstu, pojasnio je, izjave Shimona Peresa, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1994. koji je rekao da je ta nagrada "upozorenje Iranu koji danas predstavlja najveći i najopasniji problem na nuklearnom području", samo podupiru bojazni Irana.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙