FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran nudi nuklearnu tehnologiju islamskim zemljama

TEHERAN, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Iran je spreman s ostalimislamskim zemljama podijeliti svoju nuklearnu tehnologiju kojuWashington smatra paravanom za proizvodnju atomske bombe, prenose učetvrtak agencije riječi iranskoga predsjednika MahmudaAhmadinedžada.
TEHERAN, 15. rujna 2005. (Hina/Reuters) - Iran je spreman s ostalim islamskim zemljama podijeliti svoju nuklearnu tehnologiju koju Washington smatra paravanom za proizvodnju atomske bombe, prenose u četvrtak agencije riječi iranskoga predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada.

Očekuje se da te riječi pojačaju zabrinutost Zapada u vezi s teheranskim nuklearnim programom uoči ovomjesečnog sastanka agencije Ujedinjenih naroda za nuklearnu energiju (IAEA) na kojem bi se moglo odlučivati o prijavi protiv Irana pred UN-ovim Vijećem sigurnosti.

"Islamska Republika ne želi oružje za masovno uništavanje, a u vezi s potrebama islamskih zemalja, spremni smo na transfer nuklearne tehnologije tim zemljama", prenijela je državna novinska agencija IRNA Ahmadinedžadove riječi.

Iranski je predsjednik to rekao na sastanku s turskim premijerom Tayyipom Erdoganom tijekom zasjedanja UN-ove Opće skupštine u New Yorku.

Službeni Washington sa saveznicima tvrdi da Iran nije predao pune i pravovremene informacije o svojem nuklearnom programu. Te zemlje misle da je Iran prošli mjesec skinuo UN-ov pečat sa svojih pogona za preradu urana.

Glasovanje o slanju Irana pred Vijeće sigurnosti možda se dogodi na sastanku IAEA-e 19. rujna, no zapadni diplomati kažu da se mnogo nesvrstanih zemalja i IAEA u ovome trenutku protive takvu postupku protiv Irana.

Kako bi izbjegao prijavu Vijeću sigurnosti, koja bi mogla završiti sankcijama, Iran intenzivno lobira među nesvrstanim zemljama na summitu UN-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙