FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Splitu održan Europski dan poduzetnika

SPLIT, 7. listopada 2005.(Hina) - Na splitskom Ekonomskom fakultetudanas je, nakon dvodnevna rada u Zagrebu, održan Europski danpoduzetnika posvećen važnosti društveno odgovornog poslovanja iinovacija za jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva.
SPLIT, 7. listopada 2005.(Hina) - Na splitskom Ekonomskom fakultetu danas je, nakon dvodnevna rada u Zagrebu, održan Europski dan poduzetnika posvećen važnosti društveno odgovornog poslovanja i inovacija za jačanje konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva.

Skup su priredili Udruga malih i srednjih poduzetnika (UMIS), Europski pokret u Splitu i Fakultet domaćin.

Predsjednik Europskog pokreta u Splitu Ivo Grga na početku skupa istaknuo je kako se tim događajem šalje snažna poruka o važnosti poduzetništva za razvoj Dalmacije i Hrvatske u ozračju približavanja Hrvatske Europskoj uniji.

"Split tako postaje dio programa 'Eurocities' u sklopu kojega 36 europskih gradova izmjenjuje iskustva na području poduzetništva, zdravstva, kulture i znanosti", rekao je Grga.

Ovogodišnji skup održava se u Zagrebu i Splitu u povodu proslave 1700. obljetnice grada Splita i povezivanja dvaju gradova autocestom, kazala je predsjednica UMIS-a Katarina Jagić.

Na okruglom stolu "Jadranska regija i Dalmacija - utemeljene na znanju" i na popodnevnoj radionici raspravljalo se o osmišljavanju strategije i politike razvoja poduzetništva na tom području te temeljima za razvoj društveno odgovorna poduzetništva.

U Europi se razvijaju regije i od ukupno 272 najuspješnije su u Helsinkiju, Amsterdamu, Stochkolmu i Lisabonu, jer su nakon gospodarske krize potpuno promijenile pristup razvoju. Upravo to treba Dalmaciji koja je siromašna, naglasili su sudionici današnjega skupa.

Petar Filipić s Ekonomskog fakulteta tvrdi da se Dalmacija ne smije utopiti u veliku jadransku regiju od Istre do Dubrovnika, nego se razvijati povezivanjem triju najvećih gradova, t.j. Zadra, Šibenika i Splita.

U toj se regiji moramo osloniti na vlastite snage, a ne čekati pomoć iz središta, jer nam prvi cilj mora biti decentralizacija, a drugi jasna priprema programa u skladu s prioritetima, ustvrdio je njegov kolega Branko Grčić. Dodao je kako se u Splitsko-dalmatinskoj županiji mora ulagati u znanje, konkurentnost i inovacije. Po njegovim riječima Dalmacija je po svim statističkim pokazateljima siromašna regija.

Ako rast bude po stopi iznad četiri posto, razvijene europske regije možemo stići tek za 20-ak godina, zaključio je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙