FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izvoznici traže jaču zaštitu domaće proizvodnje i kontrolu uvoza

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Članovi udruge Hrvatski izvozniciistaknuli su na današnjoj javnoj tribini potrebu pojačane zaštitedomaćih proizvođača od prekomjernog uvoza, uspostavu kvalitetnogsustava zaštite tržišnog natjecanja te transparentnu raspodjeludržavnih potpora gospodarstvu.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Članovi udruge Hrvatski izvoznici istaknuli su na današnjoj javnoj tribini potrebu pojačane zaštite domaćih proizvođača od prekomjernog uvoza, uspostavu kvalitetnog sustava zaštite tržišnog natjecanja te transparentnu raspodjelu državnih potpora gospodarstvu.

Mehanizam državne zaštite poduzetnika od nelojalne strane konkurencije mora biti preventivan, mišljenja je predsjednik Udruge Darinko Bago, a s njih se složio i dobar dio okupljenih poduzetnika.

Bago upozorava na, po njegovu mišljenju, predugu i suviše kompliciranu proceduru kojom poduzetnici u Ministarstvu gospodarstva dokazuju postojanje takve konkurencije.

No načelnica Odjela za trgovinsku politiku Uprave za međunarodne gospodarske odnose Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva Tatjana Tomić odgovara da je Uredba o zaštitnim mjerama koja regulira to područje usklađena sa propisima Svjetske trgovinske organizacije (WTO) i Europske unije.

Po toj Uredbi, zahtjev za ispitivanjem postojanja nelojalne strane konkurencije mogu podnijeti poduzetnik ili poduzetnici koji imaju preko 50 posto tržišnog udjela, a moraju dokazati da je takva konkurencija osnovni razlog slabljenja njihove tržišne pozicije.

U Hrvatskoj, kaže Tomić, dosad nije završen nijedan takav postupak, a u tijeku je samo jedan i to u slučaju uvoza govedine.

Sudionici tribine predlagali su i uvođenje nevidljivih, neslužbenih barijera za prekomjerni uvoz, no predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec upozorila je na potrebu pridržavanja preuzetih propisa i obveza iz članstva u WTO-u i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

Također, Spevec je odgovorila izvoznicima da je briga o položaju poduzetnika na tržištu na njima samima, te ih uputila na Hrvatsku gospodarsku komoru, Hrvatsku udrugu poslodavaca i druga udruženja, preko kojih mogu pojednostavniti komplicirane procedure zaštite svojih interesa.

Govoreći o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec je naglasila problem provedbe njezinih odluka koja je sada u nadležnosti sudova. Oni su, kaže Spevec, ti koji određuju sankcije za narušavanje tržišnog natjecanja, no problem je njihova sporost, a u ponekom slučaju i spremnost sudaca za izricanje primjerenih kazni.

U Europi, kaže Spevec, izricanje kazni je u ingerenciji agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a o uspostavi takvog sistema i u Hrvatskoj, kako je izvijestila, vode se razgovori s Ministarstvom pravosuđa.

Govoreći o državnih potporama gospodarstvu, Spevec je naglasila potrebu njihova usklađivanja sa standardima EU-a spomenuvši pritom primjer Rumunjske koja to nije učinila i zbog čega nakon zatvaranja svih pregovaračkih poglavlja, može biti odgođeno njezino punopravno članstvo u Uniji.

(Hina) xduk yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙