FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na JMZV-u Dan Njemačke i Dan Rumunjske

ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - U sklopu ovogodišnjeg 81. Jesenskogmeđunarodnog Zagrebačkog velesajma (JMZV) uz individualne izlagačepredstavlja se i 17 kolektivnih nacionalnih izložbi, a danas sukolektivne izložbe Njemačke i Rumunjske održavaju svoj dan posvećenuspostavi novih poslovnih kontakata s hrvatskim poduzetnicima.
ZAGREB, 14. rujna 2005. (Hina) - U sklopu ovogodišnjeg 81. Jesenskog međunarodnog Zagrebačkog velesajma (JMZV) uz individualne izlagače predstavlja se i 17 kolektivnih nacionalnih izložbi, a danas su kolektivne izložbe Njemačke i Rumunjske održavaju svoj dan posvećen uspostavi novih poslovnih kontakata s hrvatskim poduzetnicima.

Njemačka kolektivna izložba, na 300 četvornih metara izložbenog prostora predstavlja 16 tvrtki s područja elektronike, zaštite okoliša, građevinske, kemijske i drvne industrije, metalurgije i prijevoza.

Zajednički nastup tih tvrtki na JMZV-u financira njemačko Savezno ministarstvo za gospodarstvo i rad, a organizira agencija DEGA Expoteam. Na JMZV-u se izvan kolektivne izložbe predstavlja još 110 njemačkih izlagača bilo putem vlastitih izložbenih prostora bilo preko svojih hrvatskih partnera.

Upravo gospodarska suradnja, prema podacima Veleposlanstva Savezne Republike Njemačke u Hrvatskoj, organizatora Dana Njemačke na JMZV-u, predstavlja težište bilateralne suradnje dviju zemalja.

Tako je Hrvatska 49. trgovinski partner Njemačkoj, dok je Njemačka drugi po veličini vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj, a samo u prvih sedam mjeseci ove godine ukupna je robna razmjena između dviju zemalja bila veća od dvije milijarde USD.

Ujedno, Njemačka predstavlja jednog od najznačajnijih ulagača u hrvatsko gospodarstvo te se na nju odnosi 14 posto ukupnih izravnih inozemnih ulaganja u Hrvatsku u razdoblju od 1993. do prvog tromjesečja ove godine.

U Veleposlanstvu ističu i kako je interes njemačkih izlagača dodatno produbiti tu suradnju, a da je hrvatsko tržište, sa svojom velikom potrebom za investicijama vrlo zanimljivo velikom dijelu njemačke prerađivačke industrije.

U sklopu kolektivne izložbe Rumunjske se pak na JMZV-u predstavlja 14 tvrtki - proizvođača alkoholnih pića, stakla i plastike te predstavnika energetskih, metalurških i kozmetičkih tvrtki.

Dan Rumunjske, u sklopu kojeg se održava i tzv "Business Mixer", u organizaciji rumunjskog veleposlanstva, održava se upravo zbog predstavljanja proizvoda tih tvrtki koji još uvijek nisu prisutni na hrvatskom tržištu, a za suradnju s hrvatskim poduzetnicima posebice su zainteresirani proizvođači vina, konjaka te kozmetičkih proizvoda.

Ukupna robna razmjena između Hrvatske i Rumunjske u prvom polugodištu ove godine iznosila je 178,3 milijuna dolara, od čega se 43,5 milijuna dolara odnosi na hrvatski izvoz, a 134,8 milijuna dolara na hrvatski uvoz iz te zemlje.

(Hina) xrub yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙