FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Katolička crkva zatvara vrata homoseksualcima

RIM, 7. listopada 2005. (Hina/AR) - U Vatikanu se priprema dokumentkojim bi se zabranilo zaređivanje homoseksualaca u svećenike,objavljuje u petak na prvoj stranici list Corriere della Sera.
RIM, 7. listopada 2005. (Hina/AR) - U Vatikanu se priprema dokument kojim bi se zabranilo zaređivanje homoseksualaca u svećenike, objavljuje u petak na prvoj stranici list Corriere della Sera.

I ranije je strani i talijanski tisak najavljivao takav dokument o kojem je Vatikan šutio, ali sada Corriere della Sera objavljuje neke detalje, pa i datum, početak studenoga, njegova objavljivanja.

Svećenički poziv neće moći obavljati kandidati s "jasnom homoseksualnom tendencijom" a bit će isključeni i oni koji "javno obznanjuju svoju homoseksualnost i koji otkrivaju nesavladivu privrženost, makar i samo intelektualnu, za homoseksualnu kulturu", piše list i navodi da je Papa nedavno prihvatio dokument koji će biti objavljen vjerojatno početkom studenoga.

Riječ je o "uputama" na 16 stranica s potpisom poljskog kardinala Zenona Grocholewskog, pročelnika Kongregacije za katoličko obrazovanje koji je nadležan za sjemeništa i učilišta. Prema katoličkom učenju "homoseksualni činovi su u biti neuredni", te se oduvijek pozivalo na isključivanje iz sjemeništa onih koji naginju homoseksualnosti. Dokument koji će biti sada objavljen zamijenjuje jedan iz 1961. godine, te uzima u obzir "skandal s američkim svećenicima pedofilima", koji su u 80 posto slučajeva, prema istrazi američke biskupije iz 2004., bili homoseksualci, a samo ostalih 20 posto odnosio se na pedofile.

Vjerojatno će i neke biskupske konferencije donijeti svoje dokumente na osnovi vatikanske "upute". List doznaje da Talijanska biskupska konferencije priprema dokument koji je još stroži prema homoseksualcima od vatikanskog.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙