FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vlačič: Bez pristanka Slovenije nema ni arbitraže ni suda

LJUBLJANA,7. listopada(Hina) - Bez pristanka Slovenije ne može sepokrenuti niti postupak arbitraže niti postupak pred sudom okodelimitacije na moru, ocijenio je za mariborski list "Večer" od petkaPatrick Vlačič, šef katedre za pomorsko pravo Fakulteta za promet ipomorstvo u Portorožu, komentirajući zadnje prijepore s Hrvatskomnakon proglašenja slovenskog ekološkog i epikontinentalnog pojasa.
LJUBLJANA,7. listopada(Hina) - Bez pristanka Slovenije ne može se pokrenuti niti postupak arbitraže niti postupak pred sudom oko delimitacije na moru, ocijenio je za mariborski list "Večer" od petka Patrick Vlačič, šef katedre za pomorsko pravo Fakulteta za promet i pomorstvo u Portorožu, komentirajući zadnje prijepore s Hrvatskom nakon proglašenja slovenskog ekološkog i epikontinentalnog pojasa.

Na pitanje da li Hrvatska može zbog toga podići tužbu protiv Slovenije na međunarodnom sudu UN-a u Haagu, Vlačič je rekao da ne može, jer su pravila i za to sudište jednaka kao i za arbitražu, to jest na postupak moraju pristati obje strane.

"Slovenija nije dužna pristati na suđenje ukoliko to sama ne želi", tvrdi Vlačič.

Po njegovim je riječima slovenski zakon o epi-eko pojasu za sada samo unutarnji akt bez međunarodnih posljedica.

"Zato je neobično da Hrvatska pravni akt druge države proglasi ništavnim", kaže Vlačič.

Savjetnik za pomorstvo predsjednika slovenskih Socijalnih demokrata (SD) Boruta Pahora, Vlačič je magistrirao iz pomorskog prava u Splitu 2001. godine, a kasnije i doktorirao.

"Naše i hrvatske želje morat će se negdje susresti, inače neće biti ni arbitraže ni suđenja. Moramo se dogovoriti gdje i kako rješavati spor ili od svega neće biti ništa. Hrvatska pokazuje mišiće i prijeti tužbom, ali iz toga ne može ništa nastati jer bi Slovenija na to morala pristati", tvrdi Vlačič koji dodaje da se treba usuglasiti o predmetu spora, mjestu gdje će se o tome odlučivati, te o tome hoće li se odlučivati po pomorskom pravu ili "načelu pravednosti".

Arbitraža bi trajala između tri i pet godina, a rješavanje spora pred sudom UN-a u Haagu od pet do deset godina. "Svakako se radi o dugom razdoblju", ustvrdio je Vlačič.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙