FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prvooptuženi Glad ponovno izostao sa suđenja optuženima za krijumčarenje kave

RIJEKA, 6. listopada(Hina) - Prvooptuženi u aferi krijumčarenja višeod 200 tegljača kave i tehničke robe preko graničnog prijelaza u Broduna Kupi bivši carinik Toni Glad, pošto se jučer pojavio na raspravi naŽupanijskom sudu u Rijeci, ponovno nije došao na današnju raspravu.
RIJEKA, 6. listopada(Hina) - Prvooptuženi u aferi krijumčarenja više od 200 tegljača kave i tehničke robe preko graničnog prijelaza u Brodu na Kupi bivši carinik Toni Glad, pošto se jučer pojavio na raspravi na Županijskom sudu u Rijeci, ponovno nije došao na današnju raspravu.

Predsjednica Sudskog vijeća Županijskog suda u Rijeci sutkinja Ika Šarić je, kad se Glad nije odazvao na nastavak suđenja 4. listopada, nastavila glavnu raspravu u njegovoj odsutnosti, a kad se jučer iznenada pojavio, sudska odluka o suđenju u odsutnosti je promijenjena. Danas je rasprava počela sa zakašnjenjem, rješavalo se pitanje ponovna izostanka Tonija Glada.

Sudsko vijeće odlučilo je da se rasprava nastavi te je pročitan nalaz financijskog vještaka, na što su pojedini optuženici imali primjedbe.

Sutkinja Ika Šarić odredila je rok od deset dana za dostavu pismenih primjedaba optuženika na taj nalaz te zakazala nastavak glavne rasprave za 21. studenoga.

Po tom nalazu država je oštećena zbog neplaćanja carine od 90 milijuna kuna, s uključenim zateznim kamatama.

Skupini od 18 carinika, špeditera i trgovaca sudi se na Županijskom sudu u Rijeci zbog krijumčarenja više od dva milijuna kilograma kave i tehničke robe od 1995. do 1997.

Na prvom sudskom postupku, završenu 2000. na tom sudu, Glad je osuđen na sedam godina, a ostali na šest ili manje godina. Prije izricanja presude na prvostupanjskom sudu Glad je nestao. Pojavio se u javnosti kad je Vrhovni sud poništio presudu i vratio postupak na početak zbog navodnih utvrđenih razlika u izračunu visine štete nanesene državi.

Kad je zakazana nova rasprava, Glad je pritvoren i u pritvoru je ostao dulje od tri godine, što je najduži rok zadržavanja bez pravomoćnosti presude te se nadalje brani sa slobode.

Ponovno je suđenje počelo na Županijskom sudu u lipnju ove godine zbog brojnih odgoda uzrokovanih navodnim bolestima optuženih.

(Hina) xdsil yvkn

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙