FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rekordni rast deviznih depozita u bankama

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Uspješna turistička sezonanedvojbeno je doprinijela snažnom rastu deviznih i kunskih depozita ubankama u Hrvatskoj tijekom kolovoza - devizni su depoziti nominalnopovećani za nešto više od četiri milijarde kuna, a kunski za više od1,5 milijarde kuna u odnosu na mjesec prije, pokazuju najnoviji podaciHrvatske narodne banke.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Uspješna turistička sezona nedvojbeno je doprinijela snažnom rastu deviznih i kunskih depozita u bankama u Hrvatskoj tijekom kolovoza - devizni su depoziti nominalno povećani za nešto više od četiri milijarde kuna, a kunski za više od 1,5 milijarde kuna u odnosu na mjesec prije, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke.

Kolovoško povećanje deviznih depozita najveći je nominalni mjesečni porast u posljednjih nekoliko godina, odnosno od prosinca 2001.

Pritom je tijekom ovogodišnjeg kolovoza stanovništvo podebljalo svoje devizne račune za 2,2 milijarde kuna, dok su devizni depoziti trgovačkih društava povećani za 1,8 milijardu kuna.

Ukupno su u dva ljetna mjeseca, srpnju i kolovozu, devizni depoziti nominalno povećani za 5,3 milijarde kuna, a kunski za 2,3 milijarde kuna.

Po podacima HNB-a, ukupni su devizni depoziti na kraju kolovoza premašili iznos od 85 milijardi kuna, što je za 4 milijarde kuna ili za 5 posto nominalno više nego u mjesecu prije. Na godišnjoj su razini, u odnosu na kolovoz 2004., devizni depoziti povećani za 6,6 milijardi kuna ili za 8,4 posto nominalno.

Ukupni devizni depoziti građana na kraju kolovoza iznosili su 70,9 milijardi kuna, što predstavlja gotovo 84 posto ukupnih deviznih depozita kod banaka u Hrvatskoj.

Devizni polozi stanovništva krajem kolovoza bili su nominalno veći za 5,2 milijarde kuna ili za oko 7,9 posto nego prije godinu dana.

Poduzeća su pak krajem kolovoza kod banaka imale deviznih depozita u ukupnom iznosu od 12,9 milijardi kuna. U odnosu na isti mjesec prošle godine to predstavlja nominalni povećanje za 1,1 milijardu kuna ili za oko 9,2 posto.

Krajem kolovoza kod banaka su ukupni štedni i oročeni kunski depoziti iznosili 27,2 milijarde kuna, što je za 1,5 milijardi kuna više nego u prethodnom mjesecu, a za 4,6 milijardi kuna više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, što predstavlja godišnju stopu rasta od 20,2 posto.

U povećanju kunskih depozita u kolovozu 974 milijuna kuna otpada na porast depozita poduzeća, a 321 milijun kuna stanovništva.

U ukupnim kunskim depozitima sa oko 52 posto su zastupljeni depoziti stanovništva, koji su krajem kolovoza iznosili 14,1 milijardi kuna, što je za čak 42,6 posto ili za 4,2 milijarde kuna više nego prije godinu dana.

Kunski depoziti poduzeća u kolovozu su pak iznosili 9,6 milijardi kuna (udio od 35,4 posto), a premda su tijekom srpnja i kolovoza povećani za oko 1,2 milijarde kuna, u odnosu na kolovoz prošle godine manji su za 372 milijuna kuna.

(Hina) xds yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙