FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za četvrtak, 6. listopada

ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje začetvrtak, 6. listopada.
ZAGREB, 6. listopada 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za četvrtak, 6. listopada.

ZAGREB - Dvodnevna IV. međunarodna konferencija o poslovnim procesima - "Business Process Conference 2005", koja će kako se očekuje okupiti 400-ak sudionika, počinje s radom u Zagrebu. Najavljeno je sudjelovanje hrvatskih i inozemnih stručnjaka iz gospodarstva i državne uprave te znanstvenika koji će govoriti o važnosti poslovnih procesa za gospodarstvo, državu i znanost. Tako će na konferenciji biti riječi o upravljanju poslovnim procesima u gospodarstvu, modernizaciji i poslovnim procesima u državnoj upravi i pravosuđu te metodama i alatima za modeliranje i mjerenje uspješnosti poslovnih procesa (9,00 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

ZAGREB - "Mjere zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza, zaštita tržišnog natjecanja i državne potpore", naziv je tribine koju organizira Udruga Hrvatski izvoznici. Na tribini će predsjednica Vijeća Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja Olgica Spevec predstaviti rad Agencije i govoriti o zaštiti tržišnog natjecanja i državnim potporama, a bit će riječi i o mjerama zaštite domaće proizvodnje od prekomjernog uvoza te načinu utvrđivanja antidampinške i kompenzacijske pristojbe (10,00 sati, Europski dom, Jurišićeva 1/1).

ZAGREB - Hrvatska agencija za telekomunikacije (HAT) povodom prve godišnjice svog djelovanja predstavit će najvažnije odluke i postignuća HAT-a u procesu liberalizacije hrvatskog telekomunikacijskog tržišta (11,00 sati, HAT, Jurišićeva 13).

OSIJEK - Otvorenje osječkog "Jesenskog sajma", na kojem će se do 9. listopada predstaviti više od 120 izlagača iz Hrvatske i inozemstva. Na oko 5.000 četvornih metara otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora, pored ostalog predstavit će se proizvodi i usluge iz poljoprivrede, prehrambene industrije, izgradnje i opremanja domova, a Savez pčelara Osječko-baranjske županije na Sajmu organizira "Pčelarske dane", s nekoliko stručnih skupova i predavanja. (Sajamski protor "Pampas", 11,00 sati)

ZAGREB - Predstavnici Wuestenrot stambene štedionice (WSŠ) na konferenciji za novinare predstavit će novi kreditni program - kredite za međufinanciranje te novosti za štediše. Nakon izmjena Zakona o stambenoj štednji i državnom poticanju stambene štednje, WSŠ uvodi mogućnost realizacije stambenog kredita bez minimalnog vremena štednje te bez obveze uštede potrebnog postotka ugovorne svote (11,00 sati, Wuestenrot stambena štedionica, Heinzelova 33 a).

ZAGREB - Ukupan promet svih pravnih osoba kojima je trgovina na malo pretežna djelatnost u Hrvatskoj je u kolovozu u odnosu na srpanj nominalno bi veći za 2,3 posto, a realno za 2,2 posto. U odnosu pak na kolovoz prošle godine taj je promet nominalno porastao za 10,1 posto, a realno za 6,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku. Istodobno je promet od trgovine na malo što ga ostvaruju sve pravne osobe koje se bave tom djelatnošću bez obzira na pretežnu djelatost u kolovozu u odnosu na srpanj nominalno bio manji za 2,5 posto, a realno za 2,6 posto. U prvih osam ovogodišnjih mjeseci promet od trgovine na malo porastao je u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje nominalno za 6,8 posto, a realno za 3,4 posto. Porastu prometa od trgovine na malo u kolovozu ove godine u odnosu na isti mjesec lani najviše je pridonio 18,3 posto veći promet u prodaji, održavanju i popravku motornih vozila i 21,5 postotni rast prometa u trgovini na malo farmaceutskim, medicinskim, kozmetičkim i toaletnim proizvodima.

ZAGREB - Uspješna turistička sezona nedvojbeno je doprinijela snažnom rastu deviznih i kunskih depozita u bankama u Hrvatskoj tijekom kolovoza - devizni su depoziti nominalno povećani za nešto više od četiri milijarde kuna, a kunski za više od 1,5 milijarde kuna u odnosu na mjesec prije, pokazuju najnoviji podaci Hrvatske narodne banke. Kolovoško povećanje deviznih depozita spada među najveće mjesečne poraste u posljednjih nekoliko godina, odnosno od prosinca 2001. Pritom je tijekom kolovoza stanovništvo podebljalo svoje devizne račune za 2,2 milijarde kuna, dok su devizni depoziti trgovačkih društava povećani za 1,8 milijardu kuna. Po podacima HNB-a, ukupni su devizni depoziti na kraju kolovoza premašili iznos od 85 milijardi kuna, u čemu depoziti stanovništva čine gotovo 84 posto. Ukupni su pak kunski depoziti krajem kolovoza iznosili 27,2 milijarde kuna.

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙