FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Porastu depozita najviše pridonijelo stanovništvo

ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Porastu depozita najviše pridonijelostanovništvo
ZAGREB, 27. rujna 2005. (Hina) - Porastu depozita najviše pridonijelo stanovništvo

HINA - Financijski servis

Ljetnom ubrzanom porastu kunskih i deviznih depozita kod banaka u Hrvatskoj najveći doprinos dalo je povećanje depozita stanovništva.

Tako se od gotovo 800 milijuna kuna porasta kunskih štednih i oročenim depozita u srpnju blizu 400 milijuna kuna odnosi na povećanje sredstva građana, dok su u srpanjskom porastu deviznih depozita od 1,2 milijarde kuna sa više od milijarde kuna zastupljeni depoziti stanovništva.

Po podacima Hrvatske narodne banke krajem srpnja kod banaka su ukupni štedni i oročeni kunski depoziti iznosili 25,7 milijardi kuna, što je 16,7 posto ili za 3,7 milijardi kuna više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Istodobno su ukupni devizni depoziti kod banaka u Hrvatskoj na kraju srpnja gotovo dostigli iznos od 81 milijarde kuna, što je pak za 6,8 posto ili za 5,1 milijardu kuna više nego u prošlogodišnjem srpnju.

U ukupnim kunskim depozitima sa 53,6 posto su zastupljeni depoziti stanovništva, koji su krajem srpnja iznosili 13,8 milijardi kuna, što je za čak 42 posto ili za četiri milijarde kuna više nego prije godinu dana.

Kunski depoziti poduzeća u srpnju su pak iznosili 8,7 milijardi kuna (udio od 33,7 posto), a premda su tijekom srpnja povećani za oko 270 milijuna kuna, u odnosu na srpanj prošle godine zabilježili su pad za oko milijardu kuna.

Priljev deviza od turističke sezone osjetio se i u srpanjskom porastu deviznih depozita.

Devizni depoziti stanovništva, koji čime 85 posto ukupnih deviznih depozita kod banaka, krajem srpnja iznosili su 68,7 milijardi kuna, a njihova godišnja stopa rasta u srpnju, u odnosu na istom razdoblje lani, iznosila je 6,4 posto.

Istodobno devizni depoziti poduzeća kod banaka krajem srpnja iznosili su nešto više od 11,1 milijardu kuna. U odnosu na mjesec prije blago su smanjeni, za 220 milijuna kuna, dok su na godišnjoj razini, prema srpnju 2004., porasli za 6,1 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙